Pri Christie’s na dražbo ena ključnih Hockneyjevih slik Kalifornija

Pri avkcijski hiši Christie’s kot vrhunec večerne dražbe del 20. in 21. stoletja 7. marca napovedujejo mojstrovino Davida Hockneyja z naslovom Kalifornija. Delo iz leta 1965 je ocenjeno na približno 16 milijonov britanskih funtov. Slika, ki je v isti evropski zasebni zbirki od leta 1968, sodi med umetnikove prve velike slike z bazeni.

Sliko je imela javnost nazadnje priložnost videti pred več kot 40 leti, piše spletni portal Art Daily.

Do 8. februarja je slika razstavljena v Parizu, od 15. do 19. februarja bo v New Yorku in nato od 1. do 7. marca sedežu avkcijski hiše v Londonu.

Kalifornija je po pisanju spletnega portala največja in najboljša v skupini izjemnih zgodnjih slik z bazeni, ki so nastale v Londonu po Hockneyjevem prvem obisku Los Angelesa leta 1964. Umetnostna zgodovinarja Paul Melia in Ulrich Luckhardt sta zapisala, da je za “Hockneya to ena njegovih najpomembnejših bazenskih slik”. Slike, ki so sledile, so postale sinonim za njegov opus in združujejo osupljivo tehnično virtuoznost z domišljijo, željo in hrepenenjem.

Vodja oddelka za evropsko povojno in sodobno umetnost pri Christie’s Katharine je povedala: “Slike bazenov Davida Hockneyja so postale ene najbolj ikoničnih in priljubljenih podob našega časa.” Po njenih besedah je Kalifornija izjemno delo, ki je nastalo kmalu po Hockneyjevem prvem potovanju v Los Angeles, kjer je občudoval bleščečo svetlobo in mesto, ki ga je s svojimi svetlo modrimi bazeni spominjalo na mozaik. Po otroštvu, ki ga je preživel na severu Anglije, in življenju v Londonu se mu je Kalifornija gotovo zdela kot Arkadija, kot čudovit kraj, kjer je lahko svoboden in uživa v mladosti. “Ta občutek umetnikovega optimizma in veselja je v samem tkivu Hockneyjeve Kalifornije,” je poudarila.

Kalifornija je po pisanju Art Daily ena prvih Hockneyjevih slik z motivom bazena in tudi ena prvih slik z bazenom, na kateri je umetnik naslikal figuro. Hockney je sicer motiv bazena vključil v sliko Kalifornijska zbirateljica umetnosti iz leta 1964, a je šele po vrnitvi v London za božič istega leta ustvaril svojo prvo pravo sliko bazena – kompozicijo brez figur z naslovom Slika bazena v Hollywoodu (1964).

Delo Kalifornija napoveduje številne dosežke, ki jim je mogoče slediti v Hockneyjevih poznejših mojstrovinah. Kalejdoskopska upodobitev migetajoče vode je postavila temelje za tehnike, ki jih je umetnik raziskoval v slikah Večji pljusk iz leta 1967 in Portret umetnika (Bazen s figurama) iz leta 1972. Goli figuri pa napovedujeta čutne moške akte, kot ga je denimo mogoče videti v sliki Moški, ki se sonči iz leta 1966, ki je danes v Muzeju Ludwig v Kölnu.

Back to top button