Prepišno uredništvo tokrat na temo poezije

Z okroglo mizo Življenja poezije se je v ponedeljek začel festival bralne kulture Prepišno uredništvo, ki bo pod okriljem LUD Literatura potekal do četrtka. Na 12. izdaji festivala s podnaslovom Prizme poezije je osrednja tema poezija, o kateri bodo pesniki in pesnice med drugim spregovorili tudi v seriji kratkih predavanj.

Letošnje Prepišno uredništvo se, ko so zapisali pri založbi, želi ukvarjati z raznoraznimi vprašanji, ki se porajajo okoli produkcije in recepcije slovenske poezije. Med drugim jih bo zanimalo, kako ustvarjalci in ustvarjalke doživljajo stanje knjižnih izdaj na trgu, kakšni so pogoji za ustvarjanje zvrsti in ali poeziji upada priljubljenost, so zapisali v LUD Literatura.

O omenjenih temah povabljeni pesniki razpravljajo v okviru kratkih predavanj. V ponedeljek sta nastopali pesnici Cvetka Lipuš in Miljana Cunta, danes bosta o poeziji spregovorila Kristina Kočan in Zoran Pevec, v sredo bodo gostili Milana Jesiha, Sergeja Harlamova in Natašo Velikonja, v četrtek pa bosta cikel sklenili Lidija Dimkovska in Vesna Liponik.

Na festivalu bo mogoče prisluhniti branju iz prvencev, uživati v pesniško obarvanih glasbenih nastopih in doživeti posebno edicijo Poezije na podlago. Ta prinaša predvajanje posnetkov branj pesnic in pesnikov, zbranih na starih vinilnih ploščah iz arhiva Gregorja Podlogarja. Na delavnici se bo mogoče preizkusiti tudi v pisanju lastne poezije.

“Vsaka pesniška delavnica se mora najbrž začeti s pridržkom – pisanja poezije se ne da poučevati, vsaj ne na tak način, kot poučujemo večino drugega,” je zapisal Jernej Županič, ki bo vodil delavnice. Kot je pojasnil, zato na delavnicah, ki bodo potekale ob popoldnevih, od danes do četrtka, ne bodo poskušali začrtati nedvoumnih pravil za dobro pisanje niti ne postaviti sistema konstrukcije idealne pesmi. Namesto tega si bodo na podlagi pesmi, ki jih bodo poslali udeleženci, ogledali nekaj izbranih vidikov poezije in njenega pisanja, komentirali in preizkusili nekaj alternativnih pristopov.

Festival se bo sklenil v četrtek zvečer z zaključnim recitalom Janeza Škofa. Kot so spomnili organizatorji festivala, sta Škof in Dane Zajc pred leti posnela zgoščenko uglasbene poezije Ogenj v ustih. Škof je nato nadaljeval z igranjem na harmoniko in petjem pesniških tekstov, Zajca, Edvarda Kocbeka, Jesiha, pri Čompah. Tokrat bo zaigral in zrecitiral nekaj pesmi, mogoče tudi kakšno svojo, napovedujejo pri LUD Literatura.

Back to top button