Predsednik Pahor ob dnevu Primoža Trubarja v Predsedniški palači sprejel mlade

Predsednik republike Borut Pahor je ob dnevu odprtih vrat v Predsedniški palači sprejel skupini mladih, ki ju je nagovoril ob državnem prazniku, dnevu Primoža Trubarja. Spodbudil jih je, da čutijo ponos v srcu. “Ste Slovenci in ste Evropejci, smo državljanke in državljani. Imamo svojo državo, druge domovine nimamo,” je dejal.

 

V nagovoru je predsednik republike izrazil veselje ob prvem dnevu odprtih vrat za organizirane skupine po 23. septembru lani. “Presrečen sem, presrečen, da lahko po skoraj letu dni znova odpremo vrata Predsedniške palače in sprejmemo obiskovalce na dnevu odprtih vrat, ki jih pripravljamo ob državnih praznikih.”

“V vašem in mojem imenu bomo ob današnjem prazniku, dnevu Primoža Trubarja, poslali vsem našim ljubim Slovenkam in Slovencem, državljankam in državljanom, prisrčno voščilo in jim zaželeli, da bi lahko kot vaši starši in stari starši uživali v vašem odraščanju v samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji, ki je del Evropske unije, del zahodnega sveta. Da bi živeli v miru, varno, v blaginji in da bi lahko vi in vaši otroci razvijali vse talente po najboljših močeh in da bi država ustvarjala približno enake možnosti, da bi bilo to mogoče, ne glede na družbene in socialne razlike med vami. To je moja želja ob današnjem prazniku,” so besede predsednika Pahorja povzeli v sporočilu za javnost.

Predsedniško palačo so obiskali dijaki Srednje zdravstvene šole Postojna, ki so v času epidemije covida-19 pomagali v Domu upokojencev Ajdovščina, ter učenci 3. razreda Osnovne šole Šmartno pod Šmarno goro. Predsednik republike jih je v palačo povabil, ker se mu zdi, da so bili v času epidemije mladi nekoliko zapostavljeni. “Tudi vi ste plačali visoko ceno in mi, kot odgovorni, se moramo tega zavedati in vam pomagati pri napredku v vašem šolanju in pri drugih težavah, ki so nastale pri nekaterih. To se mi zdi zelo pomembno,” je poudaril Pahor in jim zaželel, da bi še naprej ostali tako pogumni in solidarni.

Glasbeni program sta pripravila dijaka Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana Maj Brinovec in Štefan Kosirnik, sledil mu je ogled prostorov Predsedniške palače. V počastitev državnega praznika je pred Predsedniško palačo med 9. in 16. uro tudi postrojena častna straža Garde Slovenske vojske.

Dnevi odprtih vrat Predsedniške palače na pobudo predsednika republike Pahorja neprekinjeno potekajo od leta 2013, z izjemo poletja 2018, ko so v prostorih urada predsednika potekala obnovitvena dela, in epidemije covida-19. V sklopu dnevov odprtih vrat je Predsedniško palačo doslej obiskalo več kot 25.000 obiskovalcev vseh starosti, tudi iz tujine. Naslednji dan odprtih vrat bo na dan državnosti, 25. junija, so še sporočili s predsednikovega urada.

Source
STA
Back to top button