Postojna v znamenju fotografije

V Postojni so v torek zvečer odprli dve fotografski razstavi – prvo samostojno razstavo Žana Kafola, dvakratnega zmagovalca nacionalnega natečaja National Geographica, in razstavo, na kateri je nekaj fotografij Foto Ateljeja Postojna, ki v mestu deluje že 100 let. Ob občinskem prazniku sta fotoatelje in Kafol prejela priznanje občine Postojna.

Kafol je leta 2022 in 2023 v močni konkurenci zmagal na nacionalnem natečaju National Geographica, prvič s fotografijo Cerkniškega jezera iz zraka in drugič z nočno Rakovega Škocjana. Uspeh ga je vzpodbudi k bolj intenzivnemu razmišljanju, da je morda že čas za prvo samostojno razstavo.

Nagradi nista ostali neopaženi tudi v domači občini, v sodelovanju s katero je Kafol v Mali dvorani Kulturnega doma pripravil razstavo. Kot je povedal na odprtju v pogovoru z likovno kritičarko Polono Škodič, se je pri izboru fotografij omejil na občino in sosednjo okolico, razstavil pa tudi obe zmagovalni fotografiji.

Pred odprtjem mu je župan Igor Marentič na proslavi ob občinskem prazniku podelil priznanje za posebne dosežke na področju fotografije in promocijo Postojne. Kafol, sicer sodelavec Inštituta ZRC SAZU za raziskovanje krasa, je ob tem povedal, da že dlje časa ustvarja projekt Štirje letni časi, katerega izvedbo pa mu preprečujejo “vedno bolj mile zime”.

Občina je podelila še dve priznanji, posthumno za življenjsko delo gasilcu in prostovoljcu Danijelu Šantlju (1954-2020), glavno priznanje 23. april pa je šlo v roke Foto Ateljeja Postojna za stoletno delovanje v mestu. Kot so poudarili na podelitvi, gre za enega redkih fotografskih ateljejev v Sloveniji, ki se je uspel obdržati v rokah ene družine celo stoletje. Vodi ga že četrta generacija.

Njegovi začetki segajo v leto 1923, ko se je fotografski mojster Jakob Zirmann (1892-1965), rojen v Videmski pokrajini v današnji Italiji, preselil v Postojno, potem ko se je izučil fotografske obrti v Gorici, in na današnji Jamski cesti ustanovil svoj prvi fotografski atelje Fotografia Moderna.

Atelje je od takrat zamenjal več imen in lokacij, že od leta 1943 pa deluje v isti vili, ki sta jo takrat kupila z ženo. Leta 1955 je obrt prevzela Jakobova snaha Emica Zirmann, ga vodila do leta 1987, ko ga je prevzela Jakobova vnukinja Lilijana Zirmann Murovec z možem Milanon Murovcem, leta 2010 pa posel predala otrokoma oz. Jakobovima pravnukoma Ireni in Marku Murovcu.

Kot lahko preberemo na spletni strani Obrazi naših pokrajin, Jakob Zirmann ni le dobro obvladal svoje obrti, ampak je kot odličen kolorist svojim fotografijam dal tudi umetniški pridih. Veljal je za mojstra ateljejskega portretiranja in retuširanja portretov, z zgodovinska vidika pa so izjemno pomemben del njegovega opusa fotografije Postojne in okoliških krajev. Dragocene so tudi njegove razglednice Postojne, bližnjih krajev ter panorame in vedute širše Primorske.

Leta 2013 so v Notranjskem muzeju pripravili razstavo ob 90. obletnici delovanja fotoateljeja v Postojni. Bivši direktor muzeja Dejan Vončina pa je v samozaložbi izdal tudi publikacijo o zgodovini fotoateljeja, za kar se mu je v torek zvečer ob prejemu priznanja v imenu družine zahvalila mojstrova pravnukinja Irena Murovec, ki je obenem dejala, da so ponosni, da so “kamenček v stoletnem mozaiku” družinske fotografske tradicije.

Back to top button