Po konservatorskem posegu Rubensonova krajina kmalu ponovno na ogled v Londonu

V Narodni galeriji v Londonu bodo aprila po obsežnem konservatorskem posegu razstavili sliko Petra Paula Rubensa Jesenska krajina s pogledom na Het Steen v zgodnjem jutru, ki jo je umetnik ustvaril okoli leta 1636. Slika bo predstavljena na razstavi del iz zbirke Wallace in bo po dveh stoletjih znova prikazana skupaj s Krajino z mavrico.

Na obeh delih je Rubens naslikal svoj domači dvorec in posestvo, ki ju je kot premožen slikar in uspešen diplomat kupil kakšno leto pred nastankom slik. Čeprav sta bili sliki mišljeni kot par, sta se leta 1803, ko sta bili pripeljani v London, znašli v različnih zbirkah. Ena je danes v zbirki Narodne galerije, druga v zbirki Wallace, piše spletni portal Artdaily.

Konservatorji so med drugim očistili okoli 75 let star lak in pod njim odkrili prvotne, živahne Rubensove barve. V kratkem filmu o njihovem delu je vodja oddelka za konservatorstvo v Narodni galeriji Larry Keith dejal, da je slika posebna zato, ker jo je umetnik ustvaril v svoje zadovoljstvo.

“Vse, kar vidite na sliki, je popolnoma avtobiografsko,” je poudaril. Kot je pojasnil, jim je odstranitev laka omogočila vpogled v dejansko ustvarjanje Rubensa na vrhuncu slikarske kariere, pri čemer je delo naslikal na sproščen in zelo oseben način.

Razstava, ki bo predstavila dela iz zbirke Wallace, bo na ogled med 21. aprilom in 15. avgustom.

Rubens se je rodil v kraju Siegen v Nemčiji kot sin protestantskih emigrantov. Po očetovi smrti leta 1587 se je preselil v Antwerpen. Učil se je pri A. van Noortu in O. van Veenu. Od leta 1600 se je izpopolnjeval v Italiji. Od leta 1608 je v Antwerpnu vodil slikarsko delavnico. Sodi med glavne predstavnike flamskega baročnega slikarstva in je mojster velikih dinamičnih kompozicij, ustvarjenih v razkošnih toplih in žarečih barvah. Tematsko je bil vsestranski umetnik. Bil je spoštovan slikar in ugleden, bogat meščan. Opravljal je diplomatske posle v Parizu, Londonu in Madridu.

Source
STA
Back to top button