Pianistka Tatjana Ognjanovič v poklon Beethovnu s klavirskimi sonatami

Festival Ljubljana se bo 250-letnici rojstva skladatelja Ludwiga van Beethovna poklonil z večerom klavirskih sonat, ki jih bo izvedla pianistka Tatjana Ognjanovič. Koncert bo nocoj ob 18.30 na festivalskem Facebook profilu. Interpretirala bo njegove zadnje tri sonate št. 30, 31 in 32. Ogled je brezplačen, so sporočili organizatorji.

Tatjana Ognjanovič je diplomirala iz klavirja pri Dubravki Tomšič Srebotnjak na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter se izpopolnjevala na Dunaju. Nastopila je na številnih mednarodnih festivalih in koncertirala v 15 evropskih državah od Portugalske do Rusije, gostovala pa je tudi v ZDA, Maleziji in Singapurju.

Njen repertoar sega od baročne do najsodobnejše glasbe ter prvih izvedb slovenskih skladateljev. Na Akademiji za glasbo redno poučuje od leta 1993, bila je članica več strokovnih žirij na mednarodnih klavirskih tekmovanjih v Avstriji, med drugim na Beethovnovem tekmovanju leta 2005 na Dunaju.

Poleg samostojnih recitalov je z različnimi orkestri in dirigenti izvajala klavirske koncerte Mozarta, Beethovna, Mendelssohna, Schumanna, Rahmaninova, Skrjabina, Prokofjeva, Gershwina in Štuheca. V zadnjih letih se posveča tudi komorni glasbi: je članica klavirskega tria Amael skupaj s Volodjo Balžalorskym in Damirom Hamidulinom. S triom je junija 2006 nastopila v Carnegie Hallu v New Yorku.

Je nagrajenka klavirskih tekmovanj v Zagrebu, na Dunaju, v Portu, Atenah, Valenciji in Jaenu. Trikrat je dobila tudi posebno nagrado za najboljšo izvedbo Beethovnove sonate, piše na spletni strani akademije.

Beethoven se je najverjetneje rodil 16. decembra 1770, krstili pa so ga 17. decembra. Velja za enega največkrat izvajanih skladateljev klasične glasbe in enega najpomembnejših predstavnikov evropske kulture nasploh. Ob obletnici rojstva so v Nemčiji in na Dunaju, kjer je preživel večino življenja, pa tudi drugod pripravili spominski program, ki pa ga je prekinil koronavirus. Dogodki se bodo tako predvidoma vrstili tudi prihodnje leto.

Source
STA
Back to top button