Paul McCartney novembra z avtoportretom skozi pesmi

Britanski zvezdnik Paul McCartney bo novembra izdal svoj avtoportret skozi 154 izbranih pesmi z naslovom The Lyrics: 1965 to the Present. McCartney je ob tem razkril, da je večkrat razmišljal o svoji avtobiografiji, a ni nikoli našel pravega trenutka zanjo. Je pa vselej, doma in na poti, pisal pesmi, je še dodal.

“Zavedam se, da ti pri določenih letih dnevnik lahko pomaga pri obujanju preteklih dni. A sam nisem nikoli beležil spominov. Kar mi ostaja, so moje pesmi, na stotine pesmi, ki jih lahko razumem kot neke vrste dnevnik. Skozi pesmi se slika lok mojega življenja,” je dejal McCartney.

Pesniški avtoportret nekdanjega Beatla bo izšel v dveh delih. Skozi izbrane pesmi glasbenik izjemno iskreno pripoveduje o svojem življenju in delu. Pesmi namreč pokrivajo vsa obdobja McCartneyjevega delovanja. Od začetnih mladostniških kompozicij do skladb, ki jih je napisal za legendarne Beatle, preko pesmi za skupino Wings do skladb, ki jih je spisal na samostojni glasbeni poti, je najavo založbe Rizzoli, kjer bo izšla italijanska izdaja, povzela italijanska tiskovna agencija Ansa.

Pesmi bodo po pisanju Anse v knjigi predstavljene po abecednem in ne po kronološkem redu, ob njih pa bodo objavljena besedila o tem, v kakšnih okoliščinah so nastale ali kateri kraji oziroma ljudje so jih navdahnili. V publikaciji bodo objavljena tudi dragocena gradiva iz glasbenikovega osebnega arhiva, rokopisi, pisma in fotografije.

“Upam, da bo delo bralcem razkrilo kaj novega o mojih pesmih in o mojem življenju. Na tak način sem skušal predstaviti, kako se rodi glasba in kaj mi pomeni. Upam, da bo vse skupaj dalo kaj tudi drugim,” je še dejal glasbenik, ki je svojo prvo pesem napisal pri 14 letih.

Pulitzerjev nagrajenec Paul Muldoon, ki je McCartneyju pomagal pri izdaji, pa je povedal, da so besedila, nastala iz pogovorov, ki jih je opravil z glasbenikom v minulih petih letih, najbližje njegovi avtobiografiji. “Kar nam Paul pove o svojem kreativnem procesu, potrjuje nekaj, kar smo glede njega prej lahko zgolj slutili: zremo v avtorja izjemnega pomena, ki se do popolnosti uvršča v dolgoletno tradicijo angleške poezije,” je njegove besede še povzela Ansa.

Source
STA
Back to top button