Park vojaške zgodovine v Pivki najbolj obiskan slovenski muzej

Kljub vsem omejitvam, ki jih je prinesla epidemija, so v Parku vojaške zgodovine v Pivki dosegli zavidljive rezultate tako pri številu obiskovalcev kot pri dopolnjevanju zbirk, novih razstavah in tudi številnih muzejskih dogodkih. Našteli so skoraj 40.000 obiskovalcev, kar pomeni, da je bil ponovno najbolj obiskan muzej v Sloveniji.

 

 

Muzej je bil sicer več mesecev zaprt, zato je število obiskovalcev presega vsa pričakovanja, piše na spletni strani Parka vojaške zgodovine.

v “normalnih” letih so šolske in druge organizirane skupine predstavljale skoraj polovičen delež v številu obiskovalcev. Lani je bilo zelo malo tudi tujih gostov, zato pa so v strukturi obiskovalcev močno prevladovale slovenske družine.

“K visokemu obisku so prispevali tudi turistični boni, pomen le-teh se je pokazal tudi v večji porabi obiskovalcev, ki so se pogosteje odločali tudi za obisk notranjosti podmornice ali pa za preizkuse letenja na simulatorjih,” so zapisali.

Leto 2021 bo v zgodovini Parka trajno zapisano tudi po tem, da je slovenska vlada Parku po dolgoletnih prizadevanjih podelila pooblastilo za opravljanje javne muzejske službe za področje vojaške zgodovine na celotnem območju Slovenije. To predstavlja dokončno ureditev muzejskega statusa in predvsem zagotovitev ustreznega financiranja.

Leto 2021 je bilo v pivškem muzeju zaznamovano s praznovanjem 30-letnice samostojnosti Republike Slovenije, osrednja razstava Pot v samostojnost je bila posvečena prav tej obletnici. Razstava je doživela več dopolnitev in bila obogatena s celo vrsto pomembnih eksponatov.

Postavili so fotografsko razstavo Ponosni na Slovenijo – 30 let in več drugih razstav, kot sta Marjan Garbajs – kronist osamosvajanja Slovenije ter gostujoča razstava Narodne in univerzitetne knjižnice Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo.

Med razstavnimi eksponati so se v Pivki razveselili donacije reševalnega vozila Mercedes-Benz 230-BINZ iz Velenja, ki je prava poslastica za ljubitelje starih avtomobilov, vse obiskovalce pa opozarja na pomembno vlogo zdravnikov in reševalnih služb v vojni za Slovenijo.

Konec leta leta je bila pomembna pridobitev policijskega čolna P-111 in njegov spektakularen prevoz iz Luke Koper v Pivko. Svojo zbirko je muzej razširil s še enim vozilom – legendarnim tovornjakom TAM 5000, bolj znanim kot dojc.

Trajno vrednost imajo tudi rezultati projekta Zbrali smo pogum, ki ga je Park izvajal skupaj z Arhivom Republike Slovenije in Zavodom Republike Slovenije za šolstvo. V sklopu projekta je bila tako vzpostavljena spletna razstava, posnetih je bilo več izobraževalnih filmov ter pripravljeno e-učno gradivo za šolarje.

Source
STA
Back to top button