Panika vzhoda, dokumentarec TV Slovenija, o razmerah na vzhodni meji EU

Dokumentarni film Panika vzhoda novinarke TV Slovenija Petre Marc slovenskim gledalcem približa življenje na vzhodni meji Evropske unije in prikaže tako poglede različnih analitikov kot politikov kot tudi bolj osebne zgodbe posameznikov na Finskem, Poljskem in Litvi. Premierno bo na ogled v četrtek na prvem programu TV Slovenija ob 21.10.

Poleg novinarke informativnega programa Marc se pod film kot direktor fotografije podpisuje Žiga Gašperin, montažer je Matic Dolničar.

Dokumentarec poglobljeno prikaže nastajanje svojevrstnega vojaško-varnostnega zidu na vzhodnih mejah omenjenih držav po napadu ruske vojske na Ukrajino konec februarja 2022.

Razpoloženje vseh treh držav, ki jih družijo tudi negativne zgodovinske izkušnje z Rusijo, najbolje opišejo navedbe enega od litovskih sogovornikov v dokumentarcu, da upajo na boljšo prihodnost, a se hkrati pripravljajo na najhujše. V državi, kjer so ponovno uvedli naborniški sistem služenja vojaškega roka z naključno izbiro, je kar 95 odstotkov prostovoljcev.

Na Finskem, ki je lani postala članica Nata in, kot pove še ena od sogovornic, v preteklosti ni bila članica tega severnoatlanskega zavezništva zaradi vzdrževanja dobrih odnosov z Rusijo, je pod zemljo pripravljenih več deset tisoč dvonamenskih jedrskih zaklonišč. V mirnem času jih uporabljajo za garaže, pa tudi restavracije in otroška igrišča, a so, kot pove še en sogovornik, pripravljeni, da jih le v nekaj urah pripravijo za najhujše.

Gledalca se dotakne tudi zgodba ukrajinske študentke na Poljskem, ki opiše, kako je izvedela za začetek vojne v svoji domovini in smrt očeta na fronti. Svojevrstno streznitev pa v pogovoru z avtorico dokumentarca poda nekdanji poljski premier Mateusz Morawiecki s svarilom, da obstaja grožnja, da ruski predsednik Vladimir Putin napade katerokoli evropsko državo, tudi Slovenijo.

V pogovoru po filmu je Marc na vprašanje o razlogih za nastanek dokumentarnega filma odgovorila, da je bil povod vstop Finske in Švedske v Nato ter s tem posledično geostrateške spremembe na mejah in okrog Baltskega morja.

Kot je še dodala, je med pripravami na dokumentarec sprva razmišljala, ali bosta Putin in ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski že sklenila sporazum, preden bo dokumentarec javno predvajan, a se to zgodilo. “Zgodilo se je obratno, vojna vedno bolj zaznamuje Ukrajino in Zahod,” je dodala.

Back to top button