Odbor pisateljev za mir za končanje vojne v Gazi

V sklopu 56. mednarodnega srečanja pisateljev je na Bledu potekal tudi odbor generalne skupščine pisateljev za mir. Kot je za STA povedala predsednica Slovenskega centra PEN, so največ razpravljali o vojnah v Ukrajini in Gazi. Glede slednje nameravajo v kratkem pozvati h končanju, sočasno pripravljajo resolucijo za jesenski kongres v Oxfordu.

Glede vojne v Gazi so imeli pripravljen osnutek resolucije za 90. kongres Mednarodnega PEN, ki bo jeseni v Oxfordu, a so tekom torkove razprave ugotovili, da je čas, da se oglasijo že prej. Tako bodo v roku dveh tednov pozvali h končanju vojne v Gazi, obenem bodo do kongresa pripravili omenjeno resolucijo, je pojasnila Tuma.

Odbor je po njenih besedah tudi soglasno podprli gladovno stavko, s katero hoče 65-letna igralka in pisateljica Draga Potočnjak opozoriti na dvolično politiko in ignoranco sveta glede genocida, ki se izvaja v Gazi. “Svet ne sme gledati stran in vsi akterji morajo za nečloveška dejanja odgovarjati,” so zapisali v sporočilu podpore.

Kot je še povedala Tuma, razumejo, zakaj se je odločila za gladovno stavko in vedo, da je potrebno narediti še kaj več, kot je sedeti v sobi in govoriti. “Treba je pisati, biti glasen,” je poudarila.

V razpravi so tudi menili, da je potrebno pripraviti še poziv za končanje vojne v Ukrajini ter vzpostaviti boljše povezave med PEN centri na območju nekdanje Jugoslavije in jih podpreti z dodatnimi izjavami. “To posamični centri že počnemo, saj se zavedamo, da je tu mogoče naša moč, da s peresom preprečimo novo vojno v regiji,” je sklenila Tuma.

Pisateljsko srečanje, ki v organizaciji Slovenskega centra PEN v sodelovanju z Mednarodnim PEN poteka na Bledu in v Ljubljani, se bo sklenilo 18. aprila.

Back to top button