Nova Narodna galerija v Berlinu po večletni prenovi vse bliže odprtju

Arhitekt Ludwig Mies van der Rohe je konec 60. let 20. stoletja v Berlinu zasnoval veliko nizko stavbo iz jekla in steklenih fasad kot muzej umetnosti 20. stoletja. V njej domuje Nova Narodna galerija, ki jo po več kot petletni prenovi pripravljajo na ponovno odprtje. Za avgust 2021 so napovedali razstavo ameriškega kiparja Alexandra Calderja.

“To bo Mies van der Rohe v najčistejši obliki,” je povedal predsednik pruske fundacije za kulturno dediščino Hermann Parzinger. “Narodna galerija je čudovita stavba, ki si jo s prenovo vračamo. Že od zunaj lahko vidite, kako se dviga stekleni tempelj,” je dodal za nemško tiskovno agencijo dpa.

Ukvarjati se s takšnim draguljem je po njegovih besedah za današnje arhitekte velik izziv. A britanski arhitekt David Chipperfield z ekipo, ki stoji za prenovo, vredno okrog 140 milijonov evrov, po njegovi oceni odlično opravlja svoje delo. Chipperfield je na muzejskem otoku v Berlinu za fundacijo nazadnje realiziral Galerijo James Simon.

Parzinger je napovedal, da bodo predajo izvedli 29. aprila z dnevi odprtih vrat, če bodo razmere pandemije to dopuščale, prvo razstavo pa načrtujejo avgusta z deli ameriškega umetnika Calderja (1898-1976).

V Narodni galeriji bo direkcija za 19., 20. in 21. stoletje, ustrezna delovna mesta pa so po njegovih besedah objavljena na mednarodni ravni.

Sicer pa je Parzinger prepričan, da imajo v fundaciji in njenih državnih muzejih v Berlinu, katerih 15 zbirk s 4,7 milijona predmetov je predstavljenih na 19 lokacijah, preveč ravni hierarhije. Nad kuratorjem je vodstvo muzeja, direktor Narodne galerije, nato generalni direktor državnih muzejev in nad vsem nato še predsednik fundacije. Zaradi navedenega odpravljajo hierarhično raven in krepijo avtonomijo hiš.

Source
STA
Back to top button