Na Ptuju razstava in razglasitev nagrajencev slikarskega ex-tempora

V Galeriji Magistrat v Mestni hiši na Ptuju so dopoldne v sklopu ptujskega Kurentovanja ob odprtju razstave razglasili nagrajence letošnje 16. mednarodne likovne nagrade ex-tempore. Letos se je za nagrade potegovalo 161 avtorjev iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Glavno nagrado Mestne občine Ptuj je prejel Marjan Marksl za izviren kip kurenta.

Slikarski Ex-tempore Ptuj karneval poteka pod okriljem Kulturnega umetniškega društva Art Stays, Mestne občine Ptuj in Javnega zavoda Ptuj in velja za največji likovni dogodek v okviru tradicionalne prireditve Kurentovanje.

Tako so ptujski podžupan Boštjan Šeruga, direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec in umetniški vodja nagrade Jernej Forbici poleg grand prix Mestne občine Ptuj in odkupne nagrade v višini 1100 evrov Marjanu Markslu za kip kurenta podelili še več drugih nagrad, med drugim 11 posebnih priznanj strokovne žirije. Te so prejeli Filip Srebre, Fenos Aleksander, Gregor Samastur, Ivan Konec, Marija Kiralj Globevnik, Blaženka Rocco, Igor Dacinger, Julija Drgan, Nina Tomšič Polegek, Robert Kosmač, Sandra Žumer in Jasmina Nedanovski.

Obenem so podelili nagrado za najbolj izvirnega kurenta, ki jo je za likovno delo Primavera prejel umetnik Jan Tapiwa Chapo. Nagrado Festivala Art Stays in Galerije FO.VI je prejela Duša Jesih, nagrado Galerije LUNA Boštjan Plesničar, nagrado Hotela Mitra in posebno priznanje strokovne žirije pa Milena Roštohar. Odkupni nagradi Mestne občine Ptuj v višini 500 evrov pa sta šli v roke Ive Starac in Renata Arnejčiča.

Dela za razstavo je izbrala strokovna žirija, v kateri so bili Sofia Macchi iz Italije, Forbici, Dušan Fišer, Doroteja Kotnik in Igor Molin. Razstavljenih bo skupno 116 likovnih del, ki bodo na ogled v Galeriji Magistrat v Mestni hiši na Ptuju in v Mali galeriji Galerije mesta Ptuj do 23. februarja. Ob razstavi je izšel tudi obsežen katalog letošnje izdaje z vsemi prispelimi deli, so sporočili organizatorji.

“Letos smo ponovno presegli število sodelujočih iz prejšnjih let in sodelujoči avtorji so nas prijetno presenetili tako s kvaliteto kot z raznolikostjo motivov. Spletni način prijave in oddaje likovnih del se je izkazal za pravega, saj se število prijav na nagrado iz leta v leto povečuje. Tudi zato smo letos razširili razstavne kapacitete in se povezali z Galerijo mesta Ptuj, ki v svoji mali galeriji, poleg Galerije Magistrat, gosti razstavo finalistov”, je pojasnil Forbici, sicer zbiratelj in galerist Galerije FO.VI in Galerije Art Stays ter dolgoletni predsednik društva Art Stays.

Back to top button