Na dražbi v New Yorku domnevno Michelangelova skica

Preprost kvadrat na porumenelem kosu papirja, ki naj bi ga narisal renesančni genij Michelangelo, bo aprila na dražbi v New Yorku, je danes sporočila avkcijska hiša Christie’s. Vrednost skice so ocenili na skoraj 10.000 ameriških dolarjev.

Čeprav skica ni podpisana, Christie’s zagotavlja, da je “100-odstotno Michelangelova”.

Strokovnjaki avkcijske hiše so za dražbo proučevali risbo nekega drugega umetnika iz istega obdobja, ko so na zadnji strani okvirja risbe zagledali prilepljen “majhen kos papirja z risbo in pismom”, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal vodja oddelka za risbe starih mojstrov pri Christie’s Stijn Alsteens.

Cosimo Buonarroti, Michelangelov zadnji neposredni potomec, v pismu z datumom 3. november 1836 navaja, da ponuja “priloženi esej” svojega “slavnega prednika Michelangela” siru Johnu Bowringu, bodočemu guvernerju Hongkonga, čigar podpis je prikazan na dnu lista papirja.

Celoten komplet je že bil prodan pri Christie’s v Londonu leta 1986. Katalog je tudi že navajal vidnost majhnega kvadrata, “verjetno delo Michelangela”, a to takrat ni zbudilo posebnega zanimanja.

Micheangelo, italijanski slikar, kipar in arhitekt, je med delom na svojem znamenitem stropu Sikstinske kapele ustvaril vrsto majhnih skic, ki kažejo vrsto marmornega bloka, ki ga je potreboval. Prav ena od teh skic naj bi bila skica kvadrata, ki bo ponujena na dražbi.

Michelangelo je pred svojo smrtjo v Rimu leta 1564 zažgal večino svojih risb in skic. Njegovi družini jih je nekaj uspelo ohraniti. Buonarroti je imel navado, da je prijateljem in znancem ponujal majhne fragmente z Michelangelovimi skicami. Po navedbah Alsteensa je sedaj v zasebnih rokah le peščica mojstrovih risb in rokopisov.

Back to top button