Na dražbi pri Sotheby’s pet slik Clauda Moneta

Avkcijska hiša Sotheby’s bo 2. marca na večerni dražbi moderne in sodobne umetnosti v Londonu ponudila pet slik francoskega impresionista Clauda Moneta. Te po navedbah dražbene hiše predstavljajo umetnikovo radikalno pot od impresionizma do abstrakcije.

 

 

Monet je dela naslikal v obdobju 15 let in predstavljajo njegovo pot od impresionističnega slikarja do očeta abstraktnega ekspresionizma. Prikazujejo, kako je pristopil k konceptu zajema barve in svetlobe na platno na vse bolj sodoben in abstrakten način skozi vrsto ključnih motivov, piše na spletni strani dražbene hiše.

Vsa dela so nastala pred letom 1900, segajo pa od platna, polnega cvetja, ki napoveduje Monetove slavne lokvanje iz poznega obdobja, do upodobitve senenih kopic in pokrajin, naslikanih v različnih vremenskih razmerah v različnih letnih časih.

Dela ocenjujejo na 35 milijonov funtov.

Vodja oddelka za impresionistično in moderno umetnost pri Sotheby’s Helena Newman je povedala, da je Monet skupaj s Picassom in Van Goghom danes eden najbolj iskanih umetnikov na svetu. “V zadnjih letih se je energija okoli njega še okrepila, tako v svetovni razstavni areni kot med zbiratelji po vsem svetu – zlasti v Aziji, kjer je priljubljena osebnost.”

Pri razvoju do njegovih znamenitih lokvanjev teh pet del po njenih besedah “briljantno oblikuje zgodbo o Monetu kot očetu moderne umetnosti”.

Source
STA
Back to top button