Moderna galerija vabi k spletnemu ogledu filma Wroblewski skozi Wajdove oči

Poudarki zgodbe
  • Film si bo mogoče ogledati preko povezave https://vimeo.com/496923619 med 18.00 in 21.00 uro. Geslo do začetka dogodka: kinoteka123. Film je v poljskem jeziku z angleškimi podnapisi.

V Moderni galeriji danes, na zadnji dan razstave poljskega slikarja Andrzeja Wroblewskega, vabijo k spletnemu ogledu dokumentarnega filma o slikarju, ki ga je leta 2015 posnel poljski režiser Andrzej Wajda. V filmu Wroblewski skozi Wajdove oči režiser o slikarju govori kot človeku, ki se je soočal z izzivi svojega časa in v njem iskal mesto zase.

Wroblewski (1927-1957) je bil slikar, umetnostni zgodovinar in kritik, eden vodilnih predstavnikov povojne srednje- in vzhodnoevropske umetnosti. V času življenja ni veliko razstavljal, a med uspešnejše razstave je mogoče nedvomno uvrstiti njegovo samostojno razstavo del na papirju v Klubu Sindikata poljskih pisateljev v Varšavi leta 1956.

Razstavo je organiziral skupaj s prijatelji; med njimi je bil tudi režiser Wajda, s katerim sta sočasno študirala likovno umetnost na akademiji v Krakovu.

Kinematografija je Wroblewskega močno zaznamovala. Med njegovimi nerealiziranimi deli je tudi osnutek scenarija za kratki film z naslovom Čakalnica, pri čemer je naslov v resnici ena od poglavitnih vsebin njegovega slikarstva, so zapisali v Moderni galeriji.

Kot so še zapisali, je bil Wroblewski tudi “kriv”, da se je Wajda pozneje odločil za študij filma v Lodžu ter tako postal eden ključnih predstavnikov t. i. poljske šole.

V filmu Wajda o Wroblewskem govori kot o človeku, ki se je soočal z izzivi svojega časa in v njem iskal mesto zase. V Wajdovih očeh je bil slikar genij, ki se svoje genialnosti niti ni zavedal, prav tako pa je dolgo trajalo, da se je njegovega pomena zavedla strokovna in širša javnost.

Razstava Wroblewskega v Moderni galeriji z naslovom Čakalnica je prva mednarodna razstava tega poljskega slikarja, v celoti posvečena njegovemu potovanju po Jugoslaviji in njegovemu poznemu delu. Združuje približno 120 umetnikovih del.

Film Wroblewski skozi Wajdove oči Moderna galerija predstavlja je v sodelovanju s Slovensko kinoteko in Inštitutom Adam Mickiewicz.

Source
sta.si
Back to top button