Mineva sto let od rojstva utemeljitelja tanga nueva Astorja Piazzolle

Pred 100 leti se je v Argentini rodil znameniti skladatelj in harmonikar Astor Piazzola, utemeljitelj glasbenega sloga tango nuevo. To je glasba, ki izžareva globoko strast, napetost, dramo in v kateri je čutiti ritem velemesta, dušo Buenos Airesa in njegovih ljudi. Izvajajo jo na koncertnih odrih, pa tudi po nočnih klubih, saj je primerna za ples.

 

Astor Piazzolla se je rodil leta 1921 v Mar del Plati v Argentini in že kot deček spoznal bandoneon, pomanjšano različico harmonike. Z znanjem, ki ga je pridobil s študijem kompozicije pri Albertu Ginasteri v Argentini in Nadji Boulanger v Parizu, je tradicionalnemu argentinskemu tangu dodal elemente klasične kompozicije in jazza ter ustvaril omenjeno novo glasbeno zvrst – tango nuevo.

Že pri 17 letih je postal aranžer takrat enega najboljših tango orkestrov pod vodstvom bandoneonista Anibala Troifa, pri Ginasteru in pianistu Raulu Spivaku pa se je poglabljal v partiture velikih skladateljskih imen 20. stoletja, kot so Igor Stravinski, Bela Bartoka in Maurice Ravel.

V 50. letih minulega stoletja letih je tako razvil svojstven slog tango nuevo, edinstven način komponiranja, ki združuje elemente argentinskega tanga, jazza in klasične glasbe. Ker argentinsko občinstvo tega v začetku ni najboljše sprejelo, se je po odhodu v Pariz odločil za prekinitev pisanja tanga ter se posvetil klasični glasbi.

Pozneje se je vrnil V Argentini in ustanovil kvintet Nuevo Tango (bandoneon, violina, klavir, električna kitara, kontrabas), s katerim je koncertiral po vsem svetu in pridobil številne občudovalce in posnemovalce. Po njegovi smrti leta 1992 se je zanimanje za to glasbeno zvrst le še povečevalo.

Source
sta.si
Back to top button