Mineva 120 let od smrti Giuseppeja Verdija

Mineva 120 let od smrti Giuseppeja Verdija, najpomembnejšega italijanskega opernega skladatelja in enega glavnih predstavnikov romantične opere. Bil je umetnik neizčrpne domišljije, spevne melodike in glasbene karakterizacije ter izvrsten poznavalec glasu kot izraznega sredstva. Njegove opere so danes jedro repertoarja vseh opernih hiš po svetu.

Guiseppe Verdi se je rodil 10. oktobra 1913 v vasici Le Roncole pri Bussettu v pokrajini Parma; nekateri dokumenti kot rojstni datum navajajo tudi 9. oktober 1913. Kot otrok iz revne gostilniške družine je že zgodaj pokazal nadarjenost za glasbo. Šolal se je pri lokalnih učiteljih, pri 19 letih pa se je želel vpisati na glasbeni konservatorij v Milanu, ki se danes imenuje prav po njem, vendar ga niso sprejeli češ, da je prestar in ima premalo klavirskega znanja. Verdi je moral zato znanje pridobiti zasebno pri maestru Vicenzu Lavigni. Ostal je v Milanu in študiral pri Lavignu ter se začel seznanjati z italijanskim glasbenim gledališčem.

Pozneje je v milanski Scali uspel že s prvo opero Oberto leta 1839. Njegova druga opera je propadla – skladal je ob umirajoči ženi in otrocih – nato pa se je z zelo uspešno opero Nabucco začel njegov skladateljski vzpon vse do velikega trojčka – Rigolleto, Trubadur in La Traviata – ki se mu je pozneje pridružila še Aida. Leta 1874 je Verdi napisal Rekviem, poklon smrti in odrešenju.

Po dolgem premoru je znova začel komponirati opero. V starosti je med danes 28 ohranjenimi operami napisal še dve mojstrovini, Othella (1887) in Falstaffa (1893). Skladatelj je bil vseskozi izredno pozoren na librete, ki so nastajali po predlogah velikih literarnih mojstrov, kot so Hugo, Byron, Voltaire, Dumas in Shakespeare.

Med pomembne Verdijeve opere sodijo poleg omenjenih še Ernani, Macbeth, Luisa Miller, Siciljanske večernice, Simon Boccanegra, Ples v maskah, Moč usode in Don Carlo.

Njegova prva opera ni požela velikega uspeha. A dobil je novo priložnost in kmalu ustvaril svojo najbolj znano opero Nabucco, ki je prikazala Verdija v vsem njegovem sijaju. Uprizorili so jo v zelo veličastni operni hiši La Scala v Milanu. Foto: eucbeniki.sio.si

Zadnja leta življenja je skladatelj preživel v Milanu, kjer je za posledicami kapi umrl 27. januarja 1901. Pokopali so ga v skladu z njegovimi zadnjimi željami, brez glasbe ali petja. Pogreba se je na ulicah Milana udeležilo približno 28.000 ljudi.

Na vprašanje, katero je njegovo najlepše delo, je Verdi odvrnil, da dom za ostarele glasbenike, ki ga je ustanovil. Tja so prenesli njegovo truplo ob spremljavi Nabucca. V tej operi je izražena želja Italijanov po svobodi in zedinjenju. Kot velik domoljub je tudi sam podpiral gibanje za združeno Italijo.

Source
STA
Back to top button