Matevž Grilc prejemnik 42. Tischlerjeve nagrade

Poudarki zgodbe
  • Podelitev 42. Tischlerjeve nagrade je glede na tiskovno sporočilo predvidena za ponedeljek, 25. januarja, ob 18. uri v Tischlerjevi dvorani Mohorjeve v Celovcu. Nagrado bosta podelila predsednik KKZ Janko Krištof in predsednik NSKS Zdravko Inzko.

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ) sporočata sklep, da bosta 42. Tischlerjevo nagrado podelila dolgoletnemu predsedniku NSKS Matevžu Grilcu za življenjsko delo na narodnopolitičnem področju in njegovo zavzemanje za samostojno politično gibanje med koroškimi Slovenci. Podelitev bo predvidoma 25. januarja.

 

Tischlerjevo nagrado podeljujeta KKZ in NSKS kot najvišje priznanje obeh organizacij. Kot navajajo na spletni strani KKZ, nagrado prejmejo kulturni in politični delavci oziroma delavke za vrhunske prispevke na področju umetnosti, znanosti, kulture in politike, ki so pomemben prispevek v zakladnici slovenske narodne skupnosti na Koroškem. Nagrajenec oziroma nagrajenka lahko nagrado dobi tudi za posebne zasluge pri širjenju in utrjevanju narodne zavesti in ugleda koroških Slovencev bodisi doma ali v tujini.

Nagrajenec Matevž Grilc, ki je že kot desetletnik obiskoval slovensko gimnazijo v Celovcu, je v lanskoletnem intervjuju za časnik Večer dejal, da se je njegovo politično udejstvovanje začelo z ustanovitvijo Dijaške zveze, ko je bil star okoli 15 let. Za študij prava se je nato odločil, ker je to ustrezalo njegovim političnim interesom, in pred več kot 40 leti je v Celovcu ustanovil svojo odvetniško pisarno, ki se danes imenuje Grilc Vouk Škof.

V intervjuju se je Grilc med drugim spominjal, kako so, ko so začeli dodajati slovenska imena na napise slovenskih vasi v Avstriji, “zbudili spečega zmaja”. “Nasprotniki so v nekaj nočeh table s slovenskimi napisi uničili, medtem ko je policija to mirno gledala,” je dejal. Grilc si je želel tesnejših stikov s Slovenijo, za kar je dobil priložnost že kot 29-letnik, ko je postal predsednik NSKS. Svetu je predsedoval med letoma 1976 in 1995 ter 2005 in 2009.

Tischlerjeva nagrada nosi ime po šolniku, politiku in kulturniku Jošku Tischlerju (1902-1979). Pred vojno je bil zadnji predsednik Slovenske prosvetne zveze, takoj po vojni je bil ustanovitelj NSKS, leta 1957 pa ustanovni ravnatelj Zvezne gimnazije za Slovence. Ves čas je vzdrževal tesne stike s Slovenci vsepovsod po svetu in se je dobro zavedal velikega pomena povezanosti vseh članov slovenskega naroda kjerkoli na svetu, navajajo na spletni strani KKZ.

Med nagrajenci Tischlerjeve nagrade, ki jo podeljujejo od leta 1979, so pesnik, prevajalec in slikar Gustav Januš, ena najpomembnejših koroških avtoric otroške poezije Lenčka Kupper, pesnica in vsestranska kulturna ustvarjalka Milka Hartman, skladatelj akademik Lojze Lebič, slovenist France Vrbinc ter pisatelj Boris Pahor.

Source
sta.si
Back to top button