Mariborski Peer Gynt odpira festival Leipzig tanzt!

Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo nocoj z baletom Peer Gynt v koreografiji Edwarda Cluga odprl mednarodni baletni festival Leipzig tanzt!. Uprizoritev bo na sporedu v operni hiši Leipzig še enkrat v soboto.

Na festivalu Leipzig tanzt!, ki poteka do 29. junija, je selektor Rémy Fichet zbral umetnice, umetnike in baletne ansamble, ki zaznamujejo mednarodno baletno in plesno sceno. Ob mariborskem Baletu med drugim sodeluje tudi britanska Akram Khan Company, sporočajo iz SNG Maribor.

Peer Gynt, ki ga je Edward Clug zasnoval na glasbo Edvarda Griega, pripoveduje Ibsenovo zgodbo oportunističnega popotnika v borbi med svojimi sanjami in družbenimi normami. Clug je svojo prvo celovečerno baletno uprizoritev za Balet SNG Maribor ustvaril leta 2015, pri čemer je uporabil Griegovo priljubljeno glasbo in jo dopolnil z dodatnimi deli norveškega skladatelja. Sledeč tradiciji neoklasičnega pripovedovanja občinstvo popelje v kraljestva opojne samoironije, absurda in nadrealizma.

Izvedbo predstave v Leipzigu bodo glasbeno obogatili Gewandhausorchester, Paulo Almeida in Zbor Opere Leipzig pod taktirko dirigenta Victoriena Vanoostena.

Mariborski Balet je s Peerom Gyntom večkrat gostoval na odrih doma in v tujini. Lani je bil dvakrat v Nemčiji, pred tem v Rusiji tako v Sankt Peterburgu kot v gledališču Bolšoj v Moskvi, pa na Hrvaškem, Madžarskem, Češkem in v Italiji.

Edward Clug je balet po mariborski praizvedbi uprizoril še na številnih drugih baletnih odrih, med drugim v Dunajski državni operi. Aprila naslednje leto pa bo njegov Peer Gynt doživel premiero v milanski Scali.

Back to top button