Liffe v 33. izdaji med 9. in 20. novembrom

Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe) bo letos potekal med 9. in 20. novembrom. Tudi v 33. izdaji bo v Ljubljano pripeljal izbrane dosežke svetovne kinematografije in nagrajence najvidnejših filmskih festivalov ter opozoril na najpomembnejše dosežke domače kinematografije. Retrospektivni program se bo držal širše balkanske regije.

 

Na Liffu, ki ga tradicionalno pripravljajo v Cankarjevem domu (CD), njegov programski direktor pa je Simon Popek, filme iz sveta in nagrajence s festivalov, kot so Cannes, Rotterdam, Berlin in Benetke, ter najpomembnejše dosežke domače kinematografije predvajajo v različnih sklopih. Vrhunce, odkupljene za predvajanje v Sloveniji, prikažejo v Predpremierah, dela prepoznavnih in nagrajevanih mojstrov sodobnega filma v sklopu Kralji in kraljice, festivalske favorite s petih celin pa v Panorami svetovnega filma.

Še eden od sklopov so Perspektive, ki je uradni tekmovalni program mladih režiserjev, v katerem mednarodna žirija najboljšemu filmu podeli nagrado vodomec. Ob tem podelijo še nekaj drugih nagrad, kot sta nagrada občinstva zmaj najbolje ocenjenemu filmu in nagrada mednarodne žirije svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev Fipresci.

V spremljevalnem programu bo Liffe obsegal pogovore s festivalskimi gosti in filmskimi ustvarjalci ter okrogle mize in delavnice. Retrospektivni program se bo letos držal (širše) balkanske regije. Ob skorajšnjem izidu avtobiografije načrtujejo posvetilo hrvaškemu avtorju in predavatelju na najuglednejših svetovnih univerzah Rajku Grliću.

Temu bodo dodali izbor najvidnejših filmov t.i. Praške šole, ki ji je v 70. letih pripadal tudi sam, retrospektivo pa bodo ob nedavni stoletnici rojstva posvetili velikemu madžarskemu cineastu Miklosu Jancsu, čigar dela so kljub nespornemu statusu vrhunca “rdečega modernizma” še vedno premalo znana in premalokrat predvajana.

Širši balkanski trikotnik bo sklenil sklop Fokus, posvečen sodobnemu kosovskemu filmu, ta hip morda najbolj živahnemu ustvarjalnemu središču na območju nekdanje Jugoslavije, ki zadnja leta – kljub finančnim omejitvam – preseneča ne le s številnimi kakovostnimi deli, pač pa tudi z močno zastopanostjo avtoric, so sporočili iz CD.

Source
STA
Back to top button