Lani na Otoku najbolj dobičkonosen film 1917

Poudarki zgodbe
  • Zgodba se začne 6. aprila 1917, ko mlada častnika, ki služita v Franciji, dobita nevarno nalogo: soborcem na fronti morata prenesti novico, da jurišajo naravnost v past nemške vojske.

Za najbolj dobičkonosen film se je lani v Veliki Britaniji izkazala vojna drama angleškega režiserja Sama Mendesa z naslovom 1917. V blagajne britanskih kinematografov je namreč prinesla 44 milijonov funtov. Sicer je britanska kinematografija lani zaradi pandemije covida-19 beležila kar 75-odstoten upad prihodkov, piše britanski The Guardian.

Dogajanje filma, ki je prejel vrsto nagrad, med drugim dva zlata globusa in sedem baft, je postavljeno v čas prve svetovne vojne. Zgodba se začne 6. aprila 1917, ko mlada častnika, ki služita v Franciji, dobita nevarno nalogo: soborcem na fronti morata prenesti novico, da jurišajo naravnost v past nemške vojske. Film je bil Veliki Britaniji premierno prikazan 10. januarja lani.

Na drugem mestu najbolj dobičkonosnih filmov se je s precej manj prihodka v britanske kinematografske blagajne – 19,3 milijona funtov – znašla družinska komedija Jeffa Fowlera Ježek Sonic, na tretjem akcijski film Christopherja Nolana Tenet (17,4 milijona funtov), na četrtem Podli fantje za vedno, ki sta ga režirala Adil El Arbi in Bilall Fallah (16,2 milijona funtov), na petem pa Doolittle režiserja Stephena Gaghana (15,9 milijona funtov).

Po pisanju The Guardiana je bilo leto 2020 katastrofalno za britanske kinematografe, saj so kine začeli zapirati že marca. Tako so kinematografske blagajne beležile 75-odstoten padec dohodkov glede na leto prej. Lani so tako zaslužile le 322,2 milijona funtov, leto pred tem pa 1,3 milijarde funtov.

 

 

Source
STA
Back to top button