KUD Študent Maribor predstavlja 60 let delovanja

Kulturno umetniško društvo (KUD) Študent Maribor praznuje 60 let delovanja in ob tem prireja razstavo z zgodovinskim pregledom društva. Razstava, ki jo danes odpirajo v Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM), bo na ogled do konca avgusta. Jubilej bodo obeležili tudi s slavnostno akademijo v četrtek na trgu Leona Štuklja.

Na razstavi arhivskega gradiva člankov, fotografij, priznanj in drugih virov predstavljajo delovanje in dosežke društva od začetkov do danes. Del razstave se bo krajši čas nahajal tudi v izložbah na Gosposki ulici 32, kjer bodo predstavljene nekatere narodne noše AFS Študent ter zgodovinski razvoj zborovskih uniform APZ Maribor.

KUD Študent Maribor je bil ustanovljen 21. maja 1964 zaradi potrebe po kulturnem izražanju mariborskih študentov, ki so v mesto ob Dravi prišli z ustanovitvijo prvih višjih šol.

Pod okriljem društva delujeta dve sekciji: Akademski pevski zbor (APZ) Maribor in Akademska folklorna skupina (AFS) Študent.

Nekoč so delovale tudi gledališka sekcija pod različnimi imeni, likovna sekcija, Veliki plesni orkester KUD Študent, vokalni inštrumentalni trio Slovenka gruda, vokalna skupina Urban, športno plesna sekcija, sekcije za sodoben ples Point, Magra in Nero ter video sekcija.

Od leta 1964 se je v društvu zvrstilo več kot 6000 članov, “ki zvesto in ponosno ohranjajo tradicijo”.

“Naše aktivnosti so pomembno prispevale k oblikovanju kulturne politike in promociji kulture v našem mestu. Skupaj z Mestno občino Maribor smo organizirali številne dogodke, festivale in projekte, ki so pritegnili pozornost tako domače kot mednarodne javnosti,” so za STA povedali v društvu, v katerem je trenutno aktivnih več kot 170 pevcev in plesalcev, od najmlajših šolarjev pa vse do veteranov.

“KUD Študent še vedno ohranja in neguje željo po kulturnem udejstvovanju mladih, ki jih vsako leto oktobra z avdicijami vabi v svoje vrste. Članstvo v eni izmed sekcij je bilo in še vedno ostaja zelo dobra odskočna deska za nadaljnje življenje, tako v kulturi kot drugod. Ne samo da ponuja obilo kulturnih dogodkov, je tudi kakovostna oblika preživljanja prostega časa, ki ponuja nenehno glasbeno ter plesno izobraževanje in poustvarjanje,” še izpostavljajo v društvu.

Back to top button