Križ z Lampeduse po britanskih galerijah kot opomnik na migrantsko krizo

Križ, ustvarjen iz ostankov migrantske ladje, ki je potonila med plovbo po Sredozemskem morju, bo od konca maja na ogled v več britanskih muzejih in galerijah, poroča The Guardian. Postavitev Crossings: Community and Refugee (Prečkanje: Skupnost in migranti) bo poleg križa zaznamovalo še 12 ladjic v Siriji rojenega umetnika Issama Kourbaja.

Križ iz ostankov nesrečne migrantske ladje je pred petimi leti odkupil londonski Britanski muzej. Je eden od križev, ki jih je po tragediji na Lampedusi leta 2013, v kateri je umrlo 311 migrantov iz Somalije in Etiopije, ustvaril tesar Francesco Tuccio z italijanskega otoka Lampedusa.

Tragedijo je preživelo 155 ljudi in Tuccio je iz razbitin ladje, s katero so migranti želeli pripluti v boljše življenje, stesal prav toliko križcev, nekaj večjih pa je ustvaril kot simbolov skupnosti. Po pisanju britanskega The Guardiana, je namen razstave ponovno odpreti razpravo o migrantskem vprašanju.

Kuratorka razstave Jill Cook je dejala, da križ z Lampeduse opominja na vse izgubljene človeške zgodovine in na tisoče ljudi, ki bodo sicer pozabljeni. “Les s svojo od sonca zbledelo barvo in z vonjem po soli in morju pooseblja aktualno krizo, hkrati pa predstavlja simbol upanja,” je še menila.

Poleg križa bo razstavljenih tudi 12 miniaturnih ladjic, v katere so postavljene ogorele vžigalice. Te predstavljajo posameznike, ki se iz severa Afrike podajo na tvegano potovanje preko Sredozemskega morja v Evropo. Ladjice je ustvaril v Siriji rojeni umetnik Issam Kourbaj in so del njegove serije z naslovom Dark Water, Burning World (Temne vode, svet v plamenih).

Prva etapa potujoče postavitve bo Muzej ljudske zgodovine v Manchestru, kjer bo na ogled od 29. maja, navaja The Guardian.

Source
STA
Back to top button