Klaus Kastberger novi predsednik žirije za nagrado Ingeborg Bachmann

Germanist in literarni kritik Klaus Kastberger bo novi predsednik žirije za nagrado Ingeborg Bachmann. Nemec Kastberger je član žirije od leta 2015. Dosedanja predsednica, nemška kritičarka Insa Wilke, je žirijo zapustila na lastno željo. V Celovcu bodo 48. dnevi literature v nemškem jeziku od 26. do 30. junija 2024.

Nova članica žirije bo poslej po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA švicarska pisateljica in igralka Laura de Weck.

Avtorji z neobjavljenimi proznimi besedili v nemškem jeziku se lahko do 21. februarja povežejo s člani žirije, ki jo sestavljajo še Mara Delius, Mithu Sanyal, Brigitte Schwens-Harrant, Thomas Strässle in Philipp Tingler. Vsak član žirije izbere dva kandidata, ki ju povabijo na tekmovanje. Za prijavo je obvezno pisno priporočilo založnika ali literarne revije.

Letos je literarno nagrado Ingeborg Bachmann prejela nemška pisateljica Valeria Gordeev za zgodbo o človeku, obsedenim s čiščenjem. Na dnevih literature v nemškem jeziku v Celovcu je žirijo prepričala z besedilom Er putzt (On čisti). Za nagrado se je Valeria Gordeev potegovala skupaj z enajstimi drugimi avtorji.

Lani je nagrado Ingeborg Bachmann prejela slovenska pisateljica Ana Marwan za besedilo z naslovom Krota/Wechselkröte.

Leta 2011 je nagrado prejela koroška Slovenka Maja Haderlap za svoj prvenec Engel des Vergessens (Angel pozabe).

Nagrado v višini 25.000 evrov mesto Celovec v spomin na tam rojeno pisateljico Ingeborg Bachmann podeljuje od leta 1977.

Pisateljica in pesnica Ingeborg Bachman se je rodila 25. junija 1926 v Celovcu in umrla 17. oktobra 1973 v Rimu. Znana je tudi pod psevdonimom Ruth Keller. Velja za eno izmed najpomembnejših nemško pišočih avtoric 20. stoletja.

Back to top button