Galerija Jakopič vabi k sodelovanju s protestnimi fotografijami

Galerija Jakopič vabi k sodelovanju pri zbiranju gradiva za razstavo Naša last: Slovenska protestna fotografija 2020-2022. V želji po odkrivanju različnih perspektiv na kolektivno izkušnjo v omenjenem obdobju pozivajo vse, ki so dogajanje ovekovečili, da jim do 10. junija pošljejo do 30 izvirnih fotografij, posnetih v poljubnem slogu in tehniki.

Cilj projekta je sestaviti in predstaviti vizualni arhiv obdobja od marca 2020 do aprila 2022, s poudarkom na pomenu fotografije za dokumentiranje in vrednotenje družbenih dogodkov. Gre za čas, ki ga je močno zaznamovala pandemija covida-19, hkrati pa so v Sloveniji potekali številni shodi, protesti, državljanske neposlušnosti in druge oblike upora, so zapisali v galeriji.

Oblikovali so delovno skupino 19 profesionalnih in ljubiteljskih fotografov različnih generacij, ki so redno fotografirali proteste in bodo sooblikovali razstavo s kuratorjema Julijo Hoda in Metodom Blejcem.

Izbrane fotografije bodo predstavljale raznolikost protestov ne glede na politično pripadnost ali ideologijo. Poleg družbeno-kritičnih vsebin bodo izpostavili tudi pomen kritične presoje in estetike pri predstavljanju tega obdobja slovenske zgodovine.

V drugem delu zbiranja gradiva pa se obračajo na vse, ki so v tem obdobju prisostvovali in fotografirali dogajanje na demonstracijah ter bi želeli predstaviti svoje delo na razstavi. Kuratorja razstave bosta po pregledu prejetega gradiva do konca junija stopila v stik z avtorji izbranih fotografij.

Fotografije bodo na razstavi, ki bo na ogled od 24. septembra, predstavljene v tematskih sklopih, ki bodo ponazarjali različne elemente protestov.

Back to top button