Dnevi evropske kulturne dediščine prinašajo 450 dogodkov

Med 23. septembrom in 10. oktobrom se bo v okviru 33. Dnevov evropske kulturne dediščine in 11. Tedna kulturne dediščine zvrstilo več kot 400 dogodkov po Sloveniji in v zamejstvu. Slavnostno odprtje bo v soboto, 23. septembra, v Beltincih, ki v pomurskem in tudi slovenskem prostoru veljajo za nekakšno središče ljudskega ustvarjanja.

Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici so naslovili letošnji Teden kulturne dediščine in Evropske dneve kulturne dediščine, ki bodo postregli s številnimi prireditvami. Koordinatorka dogodkov iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) Nataša Gorenc je na današnji novinarski konferenci povedala, da v projektu sodeluje kar 500 organizacij, zvrstilo se bo 450 dogodkov.

Vsako leto Dneve evropske kulturne dediščine v Sloveniji obišče okrog 50.000 obiskovalcev, na njih pa sodeluje 25.000 otrok in mladostnikov in kar 150 mentorjev. V Pomurju bo letos 70 dogodkov. Vse te številke Slovenijo že nekaj časa uvrščajo v sam vrh 48 sodelujočih držav, podpisnic evropske kulturne konvencije.

Direktor ZVKDSJernej Hudolin je ob tem dejal, da na zavodu za ohranjanje kulturne dediščine, ki je glavni organizator vseh dogodkov, želijo izpostaviti dragocenosti, ki jih je potrebno negovati, jim dajati pozornost, energijo in tudi sredstva, vse to pa prenašati naprej. Verjeti je potrebno v mlade ter graditi na njih, je med drugim izpostavil.

Odprtje vsega slovenskega dogajanja bo tokrat v Beltincih, kar ni naključje, saj kraj velja za srčico ohranjanja kulturne dediščine. Župan Beltincev Marko Virag je tako prepričan, da bo marsikdo prišel na svoj račun da bo v soboto med 10. in 17. uro v Beltincih dovolj živahno in da bodo tudi najmlajši lahko spoznali, kako se je živelo in kaj se je počelo nekoč.

Od desetih naprej bodo tako v Beltincih ponujali vodene oglede beltinske cerkve, stare vage, ledenice, Slavicove kovačije, ulične razstave fotografij rokodelskih znanj iz preteklosti, številne še žive obrti bodo prikazali tudi na prizorišču v grajskem parku, tudi kulinarične posebnosti. Tam bodo zeliščarji, pa čolnarji, razne delavnice in predstavitve morda modernejših oblik ohranjanja tradicije. Osrednja prireditev ob odprtju Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine bo v soboto ob 17. uri v grajskem parku v Beltincih.

Back to top button