Chopinovi rokopisi bodo vključeni na Unescov seznam Spomin sveta

Štirje rokopisi skladatelja Frederica Chopina, ki jih hrani Jagelonska knjižnica na Poljskem, bodo vključeni na Unescov seznam pisne kulturne dediščine Spomin sveta, so po pisanju poljske tiskovne agencije PAP sporočili iz knjižnice. Poljska ima na seznamu trenutno 17 dokumentarnih predmetov.

“Glasbeni avtografi so pomemben uredniški temelj in predstavljajo dragoceno raziskovalno gradivo,” so komentirali v Jagelonski knjižnici in dodali: “Dokumentirajo glasbeno dejavnost Frederica Chopina, največjega poljskega skladatelja in enega največjih komponistov v zgodovini glasbe.”

Poljski nacionalni odbor za Unesco, ki ga vodi direktor Državnih arhivov Pawel Pietrzyk, v njem pa so še predstavniki največjih poljskih knjižnic, arhivov in akademskih krogov, predmete za poljski seznam Unescovega programa izbirajo vsako leto.

Katere predmete iz arhivov, knjižnic in muzejev, ki so temeljnega pomena za poljsko zgodovino, kulturo in identiteto, bodo dodali tokrat, bo znano 10. junija v palači Belvedere v Varšavi, poroča agencija PAP.

Unescov program Spomin sveta je namenjen prepoznavanju in ohranjanju dokumentarne, pisne in bibliografske dediščine, širjenju znanja o njej ter ustvarjanju pogojev, da bi bila čim bolj dostopna družbi. Začel se je leta 1992.

Source
STA
Back to top button