Čebelarski muzej Radovljica po prenovi s sodobnejšo postavitvijo

V Muzejih radovljiške občine so epidemijo covida-19 in s tem povezano zaprtje razstavnih prostorov izkoristili za celovito prenovo čebelarskega muzeja. Nazadnje je bil prenovljen leta 2000, nova stalna razstava o čebelarstvu na Slovenskem pa je zasnovana bolj interaktivno in bo svoja vrata predvidoma odprla spomladi.

“Nova stalna razstava bo na drugačen, interaktiven oziroma doživljajski način prikazala našo izjemno dediščino čebelarstva, na katero mislim, da mora biti ponosen vsak Slovenec,” je povedala direktorica Muzejev radovljiške občine Petra Bole. “Čebele so res nekaj posebnega in zavedati se moramo, da so dejansko zelo ogrožene ter da lahko vsak izmed nas nekaj naredi za to, da se ohranjajo,” je poudarila.

Načrti za prenovo muzeja, ki je bil odprt leta 1959, so nastali leta 2018, ko je Petra Bole pisala program za prijavo na razpis za direktorja Muzejev radovljiške občine. Ko je nastopila funkcijo, so se lotili priprave prenove, ki sedaj poteka že leto in pol. Zavlekla se je predvsem zaradi poslikav v radovljiški graščini, kjer domuje čebelarski muzej in ki so jih ob prenovi našli pod 13 plastmi ometa. Sedaj poteka njihovo restavriranje in Petra Bole je prepričana, da bodo poslikave prostor še obogatile.

V tem času so lahko dobro očistili in konservirali tudi vse predmete, ki so bili na razstavi. “Poleg tega smo se lotili bolj poglobljenega raziskovanja določenih vsebin, predvsem kar se tiče trgovine s kranjsko čebelo, ki je bila prisotna konec 19. in začetek 20. stoletja. Gre res za izjemen fenomen, saj je ta trgovina ponesla kranjsko čebelo praktično na vse celine sveta in tudi zaradi tega je kranjska čebela kot naša avtohtona zaščitena vrsta takoj za italijansko druga najbolj razširjena rasa čebele na svetu in na to smo lahko res ponosni,” je dejala direktorica.

V muzeju hranijo tudi največjo zbirko poslikanih panjskih končnic, in sicer več kot 800. Kot je pojasnila Petra Bole, so panjske končnice slovenski fenomen, značilen za slovensko okolje. V muzeju hranijo tudi najstarejšo poslikano panjsko končnico iz leta 1758.

Direktorica Muzejev radovljiške občine računa, da bi z urejanjem muzeja lahko zaključili konec marca ali aprila. Nato bodo muzej z novo stalno razstavo znova odprli za ogled. Razstava bo ponudila vrsto interaktivnih vsebin z igrami, filmi in čutenji vonjav ter zvokov.

Čas, ko so bili muzeji zaradi epidemioloških ukrepov zaprti, so v Muzejih radovljiške občine izkoristili tudi za postavljanje nove razstavi o zgodovini fužinarstva v kroparskem muzeju. Poleg tega so nadaljevali projekt razstave Almira – Alpska modna industrija ter izvedli simpozij o tekstilni industriji nekoč in danes.

“Predvsem pa smo se v tem času preselili na splet,” je še povedala Petra Bole. Kot je pojasnila, so pripravili različne delavnice, od peke piškotov do izdelave krem. Pred kratim pa so oblikovali tudi spletni pobeg iz Radovljice v 18. stoletju, ki je dostopen na njihovi spletni strani.

Source
STA
Back to top button