Basquiatov Bojevnik bi lahko postal najdražje zahodno delo na dražbi v Aziji

Pri avkcijski hiši Christie’s bo prihodnji mesec na dražbi v Hongkongu slika Warrior preminulega ameriškega umetnika Jean-Michela Basquiata. Basquiat se je vpisal med ene najdražjih sodobnih umetnikov, njegov Bojevnik iz leta 1982 pa bi lahko dosegel med 31 in 41 milijonov dolarjev, s čimer bi postal najdražje zahodno delo na dražbi v Aziji.

Njegovo sliko, edino na dražbi z naslovom We Are All Warriors (Vsi smo bojevniki), bodo ponudili 23. marca. Če bo dosegla najnižjo ocenjeno vrednost, se bo uvrstila med deset najdražjih umetnikovih del, prodanih na dražbi, saj bo presegla ceno 30,7 milijona dolarjev, za kolikor so leta 2018 pri Sotheby’s prodali njegovo delo Flesh and Spirit (1982) iz zbirke Herberta Neumanna, poroča portal Artnews.

“To je preprosto mojstrovina,” je o Bojevniku dejal vodja mednarodnega oddelka za povojno in sodobno umetnost pri Christie’s Cristian Albu.

Sliko je Basquiat ustvaril z akrilom, oljno barvo in razpršilom na leseni plošči. Na njej je upodobil figuro z mečem in svojim zaščitnim znakom – glavo v podobi lobanje. Delo tematizira brutalnost, Basquiat pa je imel ob njenem nastajanju v mislih grožnjo državnega nasilja.

Če jo bodo prodali znotraj ocenjenega zneska, bo slika močno pridobila na vrednosti. Trenutni prodajalec, zasebni ameriški zbiratelj, jo je leta 2021 kupil za 8,7 milijona dolarjev pri Sotheby’s v Londonu, kjer so jo ocenjevali med 7,8 in 10,9 milijona dolarjev. Pred tem so sliko, ki je bila nekoč v lasti družine Mugrabi, leta 2007 pri Sotheby’s v Londonu prodali za 5,6 milijona dolarjev, še pred tem pa leta 2005 za 1,8 milijona dolarjev.

Prvič so jo razstavili leta 1983 v Tokiu, zatem pa je potovala na razstave v Pariz, na Dunaj in v Milano. Nazadnje so jo leta 2019 prikazali ob odprtju prostorov fundacije Brant v New Yorku.

Source
STA
Back to top button