Andrej E. Skubic: Svet ni enostaven in nič ni črno-belega

V knjigarni Konzorcij je danes potekal pogovor z avtorjem Andrejem E. Skubico, ki je za svoj prvi mladinski roman Lahko bi umrl na tem kavču s tabo prejel letošnjo modro ptico. Spregovoril je tudi o razlikah med pisanjem za odrasle ter otroke in mladostnike.

Kot je še povedal pisatelj, ima vsak lik, tudi baraba v njegovi zgodbi, “svoje travme in trenutke”, ki pokažejo, da svet ni enostaven in nič ni črno-belega. “Vsi liki so kompleksni, noben ni popolnoma dober ali popolnoma slab,” je še povedal med današnjim pogovorom. Menil je tudi, da njegov mladinski roman zelo dobro opisuje najstniško obdobje in njegove težave.

Med pisanjem nagrajenega romana je želel uporabiti pustolovščine in anekdote, ki jih je domov nosil njegov sin in so ga spominjale na otroštvo. Pri pisanju za odrasle se osredotoča na popolnoma drugačne težave. Pisatelji “razrešujemo stvari, ki nas morijo v našem svetu in med ljudmi okoli nas,” je dodal Skubic.

“Najstniki danes živijo v popolnoma drugačnem svetu”, je še poudaril. Po avtorjevem prepričanju je bilo njegovo otroštvo v primerjavi z otroštvi današnjega časa “več ali manj zelo podobno”, puberteta pa je bila čisto drugačna “že zaradi tehnoloških razlik in potrošniškega sveta, ki danes obstaja”. Menil je še, da se literaturi za otroke in mladino med sabo razlikujeta, pisanje za odrasle je popolnoma ločeno.

Urednica mladinskega leposlovja pri založbi Mladinska knjiga Alenka Veler je povedala, da Skubicev roman nima glavnega protagonista, okoli katerega se vrti dogajanje, v ospredju je oblikovanje osebnosti najstnikov. “Mislim, da se bo znal v tem romanu najti marsikdo od mladostnikov. Se pravi vsi, ki se preizkušajo in poskušajo najti svoje mesto v skupnosti,” je povedala med današnjim pogovorom.

Ob vprašanju glede mesta mladinske književnosti v slovenski književnosti je Veler poudarila, da “je književnost za mlade pri nas zelo plodovita s kopico izvrstnih avtorjev”.

Specialna pedagoginja Bojana Caf je v knjigi, za katero je napisala spremno besedo, zaznala povezanost med posamezniki znotraj skupnosti šolskega razreda. “Nihče v knjigi ni sam, to mi je bilo zelo všeč,” je še dodala na današnjem pogovoru. Sama se kot specialna pedagoginja dnevno srečuje z mladostniki, zato v romanu prepozna teme, ki so prežete v vsakdanjem življenju. “Sploh ločitve so (…) bolj aktualne,” je dodala. Sama razume stiske najstnikov, ki ob ločitvah ne vedo, kako se naj obnašajo, reagirajo in dostikrat ne govorijo o tem.

V romanu Lahko bi umrl na tem kavču s tabo se bralec znova sreča s trojico iz avtorjeve priljubljene zbirke Trio Golaznikus, ki pa iz nadobudnih otrok prerastejo v najstnike z razburljivimi dogodivščinami doma in v šoli.

Tomaž, Lija in Liam so tik pred koncem osnovne šole. Zdi se, da nikomur v 9. b ni prav jasno, kaj v resnici pomeni to, da odslej ne bodo več vsak dan sedeli za istimi klopmi, v istem razredu. Medtem ko Jaka odkriva, kdo sploh je, Julija, zbegana zaradi ločitve staršev, načrtuje pobeg, Tomaž pa se sooča z novimi napadi epilepsije. Na šoli tudi veselo vlada trojica nasilnežev. Skubic jih varno vodi čez čeri prelomnih časov in ustvari iskreno in iskrivo delo, polno empatije in humorja, ki bo mlade bralce navdušilo z živim, sočnim jezikom, so vsebino romana povzeli pri Mladinski knjigi.

Večkrat nagrajeni pisatelj in prevajalec Andrej E. Skubic (1967) piše tudi za odrasle in otroke. Lahko bi umrl na tem kavču s tabo je njegov prvi mladinski roman, za katerega je letos prejel deset tisoč evrov vredno modro ptico. Knjiga je izšla v zbirki Odisej, ki letos praznuje 50. obletnico.

Nagrado modra ptica Mladinska knjiga podeljuje od leta 2012. Letošnja nagrada je bila četrtič podeljena za mladinski roman.

Back to top button