Akademija za glasbo posnetke svojih zborovskih zasedb združila v antologiji

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani je dejavnost svojih treh zborovskih zasedb, ki so del njenih koncertnih programov, združila v antologijo pod skupnim naslovom Prepletanja. Ta je v obliki CD plošče izšla pri ZKP RTV Slovenija, antologija pa vsebuje še štiri digitalne albume, na katerih se predstavljajo z različnimi izbori.

Posnetke, združene v antologiji, so razčlenili v štiri poglavja, v katerih predstavljajo novosti slovenskih skladateljev, slovensko ljudsko in umetno zborovsko glasbo ter izbrana dela svetovnega zborovskega repertoarja. Zbrali so jih na digitalnih albumih, ki so jih poimenovali Sveže, Srčno, Slovensko in Svetovno. Jagodni izbor pesmi so izdali še v CD obliki z naslovom Prepletanja.

Kot je ob tem še zapisala altistka Klara Žnideršič, je bila bogata koncertna dejavnost vseh treh zborov Akademije za glasbo v prejšnjih desetletjih shranjena na številnih zvočnih posnetkih. “Ta antologija poslušalcem ponuja vpogled v to obsežno zakladnico.”

Pod okriljem akademije delujejo mešani, dekliški in komorni zbor, ki jih vodita Marko Vatovec in Sebastijan Vrhovnik. S svojimi nastopi so reden del koncertnih ciklov akademije, sodelujejo pa tudi na zborovskih tekmovanjih, festivalih in drugih prireditvah. Ob izvajanju raznovrstne zborovske literature spodbujajo tudi nastanek novih zborovskih del.

Zbori na koncertih pogosto ne postavljajo v ospredje le mladih skladateljev, temveč prostor na odru odstopajo tudi študentom zborovskega dirigiranja in perspektivnim pevskim solistom.

Back to top button