Žičničarji si želijo dopolnitev razpisa za podporo razvoja smučišč

Žičničarji so zadovoljni, da je država z razpisom za podporo razvoja večjih smučišč, ki je bil objavljen konec minulega leta, prepoznala nujnost vlaganja v infrastrukturo, a predlagajo določene dopolnitve. Pomisleke in predloge so naslovili na gospodarsko ministrstvo, o njih pa bodo razpravljali na petkovem sestanku.

 

 

Predsednica združenja slovenskih žičničarjev Manuela Božič Badalič je izrazila zadovoljstvo, da je država pripravila razpis in prepoznala nujnost vlaganja v infrastrukturo. Po njenih besedah nekatere evropske države, ki so v zadnjih letih veliko denarja vložile v žičniške naprave, beležijo tudi porast smučarjev, medtem ko je Slovenija na tem področju v zadnjih letih stagnirala.

Ker so žičničarji v razpisu prepoznali nekaj pomanjkljivosti, so po sestanku upravnega odbora združenja žičničarjev na ministrstvo poslali dopis s predlogi dopolnitev. Kot je povedala Božič Badaličeva, pogrešajo možnost prijave majhnih smučišč, saj je razpis prilagojen večjim smučiščem. Ob tem je izpostavila še kratek rok za prijavo – razpis je bil objavljen 31. decembra lani, rok za oddajo vlog pa je 10. februar.

Minimalna vrednost investicij, ki jih bodo smučišča prijavila na razpis, je dva milijona evrov, kar se žičničarjem zdi previsok znesek. Po besedah Božič Badaličeve marsikatero veliko smučišče do višine te investicije ne bo uspelo priti. Na drugi strani pa je z vidika načrtovane 50-milijonske obnove smučišča Kanin prenizka tudi maksimalna vrednost financiranja, ki znaša osem milijonov.

Javni razpis za vlaganja v kakovostno in trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma za krepitev njegove odpornosti zagotavlja 49 milijonov evrov, od katerih je 30 milijonov evrov namenjenih podpori razvoja večjih smučišč. V združenju namenska sredstva pozdravljajo in upajo, da to ne bo zadnja pomoč države pri investicijah.

Source
STA
Back to top button