Zaživela neposredna železniška povezava Opčine, Divača, Reka

Slovenske železnice so vzpostavile novo neposredno vlakovno povezavo med italijanskimi Opčinami, Divačo in hrvaško Reko. Vzpostavitev linije, po kateri je prvi vlak zapeljal danes, je rezultat sodelovanja s hrvaškimi železnicami in italijanskim partnerjem, s čimer so po mnenju Slovenskih železnic pomembno izboljšali ponudbo za potnike.

Vzpostavitev novega direktnega vlaka poteka v sodelovanju s potniškim prometom hrvaških železnic in italijanskim projektnim partnerjem v okviru evropskega projekta SUSTANCE Interreg Srednja Evropa. “Cilj projekta je izboljšanje povezljivosti obeh regij in preveritev možnosti uporabe javnega prevoza za turistične namene na tej relaciji,” so na Slovenskih železnicah zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Nova direktna vlakovna povezava na relaciji Opčine-Sežana-Divača-Pivka-Ilirska Bistrica-Šapjane-Opatija-Matulji-Reka in nazaj bo na voljo vsak dan do 30. septembra. Vlak odpelje iz Opčin ob 7.50 in se vrača z Reke ob 18.25.

S tem se za potnike po mnenju Slovenskih železnic izboljšuje ponudba varnih, sodobnih in okolju prijaznih prevozov z vlaki. Pri prevozu potnikov namreč SŽ porabijo povprečno skoraj petkrat manj energije na potnika, kot je porabljene v povprečju v cestnem avtomobilskem prometu, so navedli.

Kot je ob današnji otvoritvi proge dejala direktorica SŽ-Potniški promet Darja Kocjan, sta “Hrvaška in Slovenija sedaj povezani vsak dan z osmimi pari vlakov, to je s šestnajstimi povezavami”. Ob tem je dodala, da je vzpostavljanje in ohranjanje povezav v mednarodnem potniškem prometu zelo pomembno.

Potovanje brez prestopanja med italijanskimi Opčinami in hrvaško Reko bo omogočil vlak v sestavi nove elektromotrne garniture Stadler.

Back to top button