Zadrugi Pomelaj iz Male Polane status rokodelskega centra

Zadruga za razvoj podeželja Pomelaj iz Male Polane je kot ena od osmih v državi prejela status rokodelskega centra kot nosilca podpornega okolja rokodelstva. Kot je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica zadruge Sara Köleš Ribeiro, prinaša status sistemsko podporo rokodelstvu in ga pomaga ohranjati ter zagotavljati kakovost.

Po besedah Köleš Ribeiro je eden pomembnejših vidikov statusa, da bo kupec začel razpoznavati razliko med cenenimi izdelki iz uvoza in slovenskimi tradicionalnimi rokodelskimi izdelki. Slednji cenovno po njenih besedah “seveda ne bodo nikoli mogli konkurirati uvozu”. A pomembno je, da se zagotovi kakovost in da bodo vzpostavljeni registri, kamor bodo vpisani izdelki in rokodelci, je poudarila.

V Sloveniji je lani začel veljati nov zakon o ohranjanju in razvoju rokodelstva, ki je po besedah Köleš Ribeiro izjemna pridobitev za vse rokodelce. “Nosilci tradicionalnih rokodelskih znanj smo namreč na ta način pridobili sistemsko podporo in s tem odgovor na vprašanje, kako rokodelstvo ohranjati tudi v ekonomskem smislu,” je povedala.

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je na podlagi zakona izdalo javni poziv in pozvalo organizacije, da se prijavijo in pridobijo omenjeni naziv. “Pogoji za pridobitev so bili zelo zahtevni, zato smo zelo počaščeni, da je bilo naše delo prepoznano in izbrano kot eno od osmih centrov po Sloveniji,” je še dejala Köleš Ribeira.

Status je pristojno ministrstvo rokodelskim centrom podelilo v začetku junija na Slovenskem rokodelskem festivalu v Parku Brdo. Iz Pomurja ga je dobil še Rokodelski center DUO Veržej, ostali dobitniki statusa pa so Razvojna agencija Sora, Rokodelski center Ribnica, Center domače in umetnostne obrti Rokodelska zadruga, Rokodelski center Rogatec, Gimnazija Jurija Vege Idrija in Čipkarska šola Idrija ter Rokodelski center Koroške.

Po besedah strokovne sodelavke zadruge Pomelaj Dragice Horvat je bistveno zagotoviti, da so rokodelski izdelki uporabni, lepi, kakovostni in tudi trajnostni. “Sodelujemo tudi z znanimi oblikovalci, saj želimo dati našim tradicionalnim izdelkom višjo dodano vrednost, sodobne pristope in jih narediti zanimive tudi za mlajše ciljne skupine,” je še povedala na današnji novinarski konferenci v Mali Polani.

Pomelaj ima sedem zaposlenih na zaščitenih delovnih mestih, in sicer pet rokodelk pletark v rokodelski delavnici ter dve kuhinjski gospodinji v kulinarični delavnici. Skupno je v zadrugi zaposlenih 10 ljudi. Svoje rokodelske in kulinarične izdelke ter storitve ponujajo tudi kot butična turistična destinacija.

Back to top button