Za učinkovit prehod na okolju prijaznejše vire energije nujna premišljena vlaganja

Za učinkovit prehod na okolju prijaznejše vire energije so med drugim nujna premišljena vlaganja in pametno načrtovanje omrežij, je bilo slišati na okrogli mizi v okviru spletnega energetskega foruma Energetika in regulativa. Sodelujoči so pozvali tudi k opolnomočenju odjemalcev.

Kot je na dogodku, ki ga je v četrtek organizirala družba Prosperia, dejal predsednik uprave Elektra Ljubljana in član Gospodarskega interesnega združenja distribucije električne energije Andrej Ribič, bi morala država intenzivneje spodbujati vlaganja v nove tehnologije, da bi imele te višji donos od uveljavljenih. “Brez vlaganj v omrežja do pametnih omrežij niti prišli ne bomo,” je poudaril. Izpostavil je tudi pomen zaposlovanja novih kadrovskih profilov.

Direktor Sistemskega operaterja distribucijskega omrežja z električno energijo Stanislav Vojsk je kot ključen ukrep pri prehodu na zelene vire energije izpostavil spremembo koncepta načrtovanja omrežij. Dosedanji klasični način načrtovanja zelo dobro obvladamo, zdaj pa ga bomo morali nadgraditi z novim konceptom, je dejal.

Direktor Elesa Aleksander Mervar je poudaril, da se okolje zunaj elektroenergetskega sektorja ne zaveda, kaj točno pomeni prehod v zeleno prihodnost. “V medijih se pojavlja ogromno dezinformacij,” je opozoril in izpostavil predvsem zmotna prepričanja glede potrebnih sredstev. “Mnogi pozabljajo, da bo treba za ta prehod zagotoviti veliko dodatnih sredstev,” je dejal.

Po mnenju predsednika uprave družbe Gen-I Roberta Goloba pa je nujno, da se v iskanje rešitev vključi tudi odjemalce. “Problematika je tako multidisciplinarna, da je brez vključevanja več deležnikov ne bomo mogli rešiti,” je izpostavil.

Zelena energetska transformacija prinaša tudi regulatorne izzive. Pri tem je ključno zavedanje, da lahko regulacija koristi vsem, regulator pa mora spodbujanju prehoda na zeleno energijo nameniti dovolj pozornosti, je dejala direktorica Agencije za energijo Duška Godina.

Source
STA
Back to top button