Za koprsko sušilnico blata dobili uporabno dovoljenje, Ankaran proti zagonu

Sušilnica komunalnega blata koprske čistilne naprave, ki naj bi jo po prvih načrtih zagnali že februarja lani, še ne obratuje. Komunalno podjetje Marjetica Koper je sicer minuli mesec dobilo uporabno dovoljenje, tako da strokovne ekipe dobavitelja napravo pripravljajo na zagon, so za STA povedali v podjetju. Občina Ankaran zagonu nasprotuje.

Zagon sušilnice blata se je zamaknil, ker se je najprej zapletlo pri začetnih gradbenih delih, nato pa zaradi spora med ankaransko in koprsko občino. Občina Ankaran toži Občino Koper zaradi imenovanja članov nadzornega sveta komunalnega podjetja Marjetica, kjer je bila glavna srž spora prav sušilnica.

Koprsko okrožno sodišče je v omenjeni zadevi na prvi stopnji ugodilo tožbi ankaranske občine, ki je koprski očitala, da je brez njene udeležbe imenovala nove nadzornike Marjetice. Koprska občina je vztrajala, da ankaranskega soglasja ne potrebuje, Občina Ankaran pa je nato zahtevala sodno imenovanje članov nadzornega sveta. Kot so za STA danes pojasnili na Mestni občini Koper, je koprsko okrožno sodišče februarja ta predlog Ankarana zavrnilo kot neutemeljen.

Sodišče je med drugim presodilo, da je bila Občina Ankaran pravilno vključena v postopek sprejemanja sklepa imenovanja članov nadzornega sveta in da so novi člani veljavno imenovani, so dodali na koprski občini.

V Marjetici Koper ocenjujejo, da so zapleti s sušilnico blata v veliki meri pogojeni z nerazrešenimi premoženjskopravnimi vprašanji med občinama, na katere pa podjetje nima vpliva. Kot je za STA pojasnil tiskovni predstavnik Marjetice Koper Dimitrije Šamšal, je bil ankaranski župan Gregor Strmčnik o nakupu sušilnice obveščen že na začetku projekta in ga je sprva tudi podpiral.

V kabinetu župana Občine Ankaran pa so za STA povedali, da so bili aprila neuradno seznanjeni z informacijo, da naj bi bilo za sušilnico izdano uporabno dovoljenje, zato so poslovodstvo Marjetice pozvali k razkritju tega dovoljenja, a odziva ni bilo.

Občina Ankaran je tako konec aprila na nadzorni svet Marjetice Koper, Mestno občino Koper, Občino Izola ter nadzorne odbore in občinske svete vseh treh občin soustanoviteljic javnega podjetja naslovila poziv za zaustavitev zagona sušilnice ter poziv za izvajanje pristojnosti nadzornih organov družbe in občin. Opozorili so na nepravilnosti in nezakonitosti, ki so bile zaznane v dveh poročilih pregledu investicije in pri tehničnem pregledu, so dodali na občini.

Kot je novembra na sodišču povedal ankaranski župan Strmčnik, so imeli do projekta sušilnice v ankaranski občini zadržke, a so bili iz njega izključeni. Kot je poudaril, so investitor v javno infrastrukturo občine, ne podjetja, Marjetica pa je za zadolžitev za dva milijona evrov vprašala le koprsko občino. Nezaupanje med občinama se je po njegovih besedah pojavilo še drugod, zato niso podali soglasja k imenovanju nadzornikov Marjetice.

Občina Ankaran je sicer vložila tudi tožbo za ugotovitev ničnosti sklepa skupščine podjetja Marjetice Koper s 4. januarja. Narok v tej zadevi je razpisan za 29. avgust 2024.

Sušilnica je sicer stala 1,7 milijona evrov, vrednost projekta z gradbenimi deli vred pa je nadzorni svet omejil na dva milijona evrov.

Back to top button