Vrata odprl sejem lovstva, ribištva in aktivnosti v naravi (dopolnjeno)

Na sejmišču v Gornji Radgoni se je danes začel bienalni sejem lovstva, ribištva in aktivnosti v naravi. Na 9000 kvadratnih metrih razstavnih površin se bo do nedelje predstavljalo 170 razstavljavcev iz 13 držav. Slavnostni govornik, predsednik državnega sveta Marko Lotrič, je ob odprtju poudaril pomen sejma v luči aktivnosti, ki jih ponuja mladim.

Sejem lovstva, ribištva in aktivnosti v naravi poleg predstavitve opreme, oblačil, pripomočkov in destinacij za lovski in ribiški turizem ponuja tudi številne strokovne, tekmovalne in družabne dogodke.

Predsednik državnega sveta Lotrič je v slavnostnem nagovoru menil, da je sejem pomemben tudi, ker trajnostno in sonaravno gospodarjenje z gozdovi ter trajnostno upravljanje z divjadjo ni samoumevno. “Kot tudi ni samoumevno, da je Slovenija po številu živalskih in rastlinskih vrst na kvadratni kilometer površine še vedno vodilna v Evropi,” je dodal.

Lotrič je povzel tudi aktivnosti, s katerimi si je državni svet v preteklem mandatu prizadeval za realno zakonodajo s področja divjadi in lovstva, s katero bi preprečili konflikt med kmetijstvom in lovstvom in med pridelavo hrane ter prostoživečimi živalmi.

“Kljub številnim opozorilom in predlogom za zakonodajne spremembe tako s strani stroke kot tudi s strani državnega sveta se zadeve ne premaknejo. Zakonodaja ostaja toga in ne sledi spremembam v naravi. Posledično je lov otežkočen, kmetje pa se soočajo z vedno večjo škodo po divjadi, kar žal povzroča tudi napetosti med kmeti in lovci, ki so pravzaprav oboji v službi narave in naroda,” je povedal Lotrič.

Poleg lovske in ribiške zveze Slovenije na sejmu sodeluje tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Direktorat za gozdarstvo in lovstvo med drugim predstavlja večnamensko, trajnostno in sonaravno gospodarjenje z gozdovi in trajnostno upravljanje z divjadjo. Promovira rabo lesa in lesnih proizvodov ter organizira posvet o škodi zaradi divjadi.

Kinološka zveza Slovenije predstavlja pse lovskih pasem, strelska zveza pa omogoča preizkus v športnem streljanju. Svoje delo prikazuje tudi Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed. Ribiči v umetnem ribniku prikazujejo vse domorodne vrste rib, Turistična zveza Slovenije pa predstavlja turistična društva in ponudbo doživetij po Sloveniji.

Na sejmu si lahko obiskovalci ogledajo tudi razstavo starodobnikov Avto-moto klasika. Pripravila jo je Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil.

Back to top button