Vlada s sklepi za odstranitev prvih 20 objektov po ujmi

Vlada je danes sprejela sklepe o odstranitvi 20 objektov v občinah Ljubno in Luče, ki zaradi poškodb v avgustovski ujmi niso primerni za bivanje, je povedal podpredsednik vlade Matej Arčon. Lastniki bodo lahko izbirali med gradnjo nadomestitvenega objekta, izplačilom odškodnine ali nakupom nadomestne nepremičnine.

“Odločitev, da se nekdo mora seliti, je vedno težka, zato takšna odločitev tudi ni bila sprejeta z lahkoto. Temelji pa na strokovnih ocenah in z enim namenom – zagotoviti varnost ljudi,” je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Arčon.

Lastnike so s sklepi seznanili, je povedal in dodal, da bo vlada sklepe za naslednjih 17 objektov obravnavala v maju.

Vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic je v začetku meseca dejal, da bo vlada še ta mesec odločala o odstranitvi prvih 36 objektov, ki so bili v lanski avgustovski ujmi porušeni, odplavljeni ali kako drugače uničeni in niso primerni za nadaljnje življenje.

Lastniki objektov s sklepi o odstranitvi se bodo lahko odločili med možnostmi, ki jih ponuja interventni zakon, in sicer ali bodo pristali na gradnjo nadomestitvenega objekta, izplačilo odškodnine ali nakup nadomestne nepremičnine.

Gradnja nadomestitvenih objektov bi se lahko po Šefičevih besedah začela v drugi polovici leta. Upravičenci bodo lahko izbirali med 12 arhitekturnimi rešitvami, ki jih je prek natečaja izbralo ministrstvo za solidarno prihodnost v sodelovanju z zbornico za arhitekturo in prostor. Pet rešitev je za eno- in dvostanovanjske stavbe, tri za dvojčke, štiri pa za vrstne hiše.

Skupaj je sicer kot potencialno ogroženih z vidika poplav, plazov ali erozije tal za zdaj evidentiranih 348 objektov, ki predstavljajo potencialno grožnjo za zdravje in življenje ljudi, ni pa to še končna številka. Kot je povedal Šefic, bo državna tehnična pisarna strokovna mnenja zaključila v aprilu, vlada pa bo o njih odločala v naslednjih mesecih.

Back to top button