Večer: MLM tik pred plačilno nesposobnostjo in stečajem

Mariborska livarna Maribor (MLM), ki je preko Slovenskega državnega holdinga (SDH) v 100-odstotni državni lasti, je tik pred plačilno nesposobnostjo in s tem na poti v stečaj. Edini in najbolj resen kupec nemški Mutares je prejšnji teden odstopil od namere za prevzem, SDH pa ne more več zagotavljati pomoči, piše Večer.

SDH po informacijah časnika neuradno blokira vse poizkuse uprave, ki jo vodi Davor Šenija, da bi ta izboljšala likvidnost in postopoma stabilizirala poslovanje, celo črpanje dela že odobrenega kredita, kar naj bi bilo v nasprotju z zakonodajo.

Nekoč največje mariborsko industrijsko podjetje je lani ob 43 milijonih evrov prihodkov znova beležilo izgubo v višini 3,6 milijona evrov, ki jo je državni lastnik na junijski skupščini pokril z znižanjem osnovnega kapitala.

Uprava podjetja je pripravila program prestrukturiranja, ki je poleg znižanja osnovnega kapitala slonel še na morebitnem financiranju SID banke, črpanju že odobrenega kredita, unovčevanju jamstev in sprostitvah nekaterih zavarovanj. Pridobivali so tudi nove posle, nazadnje za Magno in Volvo, dodaja časnik.

Po njihovih neuradnih informacijah je Mutares, ki že ima v lasti koprski Cimos, prejšnji teden odstopil od namere za prevzem proizvodnje, in sicer zaradi neuresničitve nekaterih izpogajanih pogojev, predvsem zagotovitve državnih vzpodbud, ki jih je sicer deležna večina tujih investitorjev.

Na SDH za zdaj navedb uradno še niso potrdili, naj pa bi več o svoji lastniški vlogi v MLM pojasnili predvidoma danes ali v prihodnjih dneh. Po neuradnih informacijah Večera pa država naj ne bi več mogla zagotavljati finančnih vložkov oziroma pomoči za dodatno prestrukturiranje podjetja. Zato naj bi že načrtovali prezaposlitev okoli sto od 350 zaposlenih v kidričevski Talum, tiste, ki izpolnjujejo pogoje ali so jim blizu, pa bi mehko “odpustili” oziroma upokojili.

Sindikalni predstavniki v podjetju so skupaj s podravsko organizacijo sindikata SKEI in svetom delavcev na več ministrstev poslali poziv po pomoči, od gospodarskega ministra Matjaža Hana in ministra za delo Luke Mesca pa pričakujejo, da bosta uresničila obljube, ki sta jih dajala ob obiskih tovarne.

V pismu so zapisali, da so zaskrbljeni za družbo in njenih 350 zaposlenih. Upajo, da lastnik in država vendarle še nista izkoristila vseh možnosti, ki jih imata, zato ju prosijo, da se odzoveta na njihove prošnje in jim pomagata, še dodaja Večer, po čigar neuradnih informacijah naj bi se v sredo na to temo znova sestala resorna ministrstva.

Back to top button