V Šmartnem ob Paki o možnih območjih za nadomestno gradnjo

Župan Občine Šmartno ob Paki Janko Kopušar je predstavnikom vlade, med njimi okoljskemu ministru Bojanu Kumru, ob današnjem obisku med drugim predstavil, da je občina identificirala štiri območja, na katerih je možna nadomestna gradnja za prizadete v ujmi.

Občino so v okviru današnjega vladnega obiska savinjske regije obiskali minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh in minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda s sodelavci.

Župan Kopušar je ministru Kumru in ministrici Stojmenovi Duh predstavil stanje v občini po julijskih in avgustovskih neurjih ter se zahvalil za učinkovitost vlade pri izplačilu povračila stroškov intervencije in predplačilih za sanacijske ukrepe, so sporočili z občine.

Največ časa je župan v svoji predstavitvi namenil območju občine, ki je bilo zaradi avgustovske poplave najbolj prizadeto. Gre za del vaške skupnosti Rečica ob Paki, ki z braslovškim Letušem tvori enovito naselje.

“Gre za naselje, katerega prebivalci si nadvse želijo hitre odločitve vlade o njegovi nadaljnji usodi. Za zdaj namreč še ni gotovo, ali bo naselje ostalo in bo država pristopila k ukrepom za njegovo poplavno varnost, ali pa bodo prebivalci preseljeni drugam in bo območje v prihodnje v celoti namenjeno protipoplavnim ukrepom,” so zapisali na občini.

Navedli so, da je Občina Šmartno ob Paki identificirala štiri območja, na katerih je možna nadomestna gradnja, in jih je danes predstavila ministroma, pred dnevi pa podrobno tudi že vodji vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjanu Šeficu.

Župan Kopušar je izpostavi tudi dejstvo, da sta na območje, ki je zdaj potencialno predvideno za ureditev suhega zadrževalnika, umeščena dva aktualna projekta iz načrta za okrevanje in odpornost in sta po katastrofalnih poplavah 4. avgusta prav tako podvržena korenitim spremembam. Tudi do teh se bo potrebno še podrobneje opredeliti, so navedli na občini.

Stanje na področju digitalizacije v občini je ministroma in njunim sodelavcem predstavil strokovni sodelavec skupne občinske uprave SAŠA regije za področje informatike Rok Matjaž, ki je posebej opozoril na nujnost nadaljnjega pokrivanja t.i. belih lis in izboljšanja digitalne povezljivosti vseh javnih ustanov.

Minister Felda pa si je ob obisku občine med drugim ogledal lani prenovljen in dograjen Vrtec Sonček.

Back to top button