V Nemčiji potrjeno znižanje inflacije (dopolnjeno)

Letna stopnja inflacije v Nemčiji je marca znašala 2,2 odstotka, je v današnji objavi prvo oceno z začetka meseca potrdil nemški zvezni statistični urad. To je najnižja stopnja v treh letih. Februarja je letna stopnja inflacije znašala 2,5 odstotka, januarja 2,9 odstotka.

Inflacijo so drugi mesec zapored znižale pocenitve energije in hrane. “Hrana je bila za potrošnike cenejša kot leto prej prvič od februarja 2015,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala vodja statističnega urada Ruth Brand.

Hrana je bila v letni primerjavi cenejša za 0,7 odstotka. Energija se je kljub izteku omejitve cen z letošnjim letom in podražitvi emisijskih kuponov medletno pocenila, za 2,7 odstotka. Storitve so se na drugi strani podražile za 3,7 odstotka.

Vodilni nemški inštituti za ekonomske raziskave napovedujejo, da bo letna stopnja inflacije letos v povprečju znašala 2,3 odstotka, potem ko je lani 5,9 odstotka.

Na mesečni ravni so cene v Nemčiji porasle, mesečna stopnja inflacije je znašala 0,4 odstotka.

Francija je imela marca 2,3-odstotno letno inflacijo, je francoski statistični urad danes potrdil svojo prvo objavo s konca marca. To je najnižja stopnja od septembra 2021, ko je znašala 2,2 odstotka. Februarja letos je letna stopnja inflacije znašala tri odstotke.

Marca so cene hrane medletno porasle za 1,7 odstotka, potem ko so mesec prej za 3,6 odstotka. Upočasnila se je tudi rast cen energije, ki je po februarskih 4,3 odstotka marca znašala 3,4 odstotka.

Mesečna stopnja inflacije je v Franciji marca znašala 0,2 odstotka, potem ko je februarja 0,9 odstotka, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

V Španiji pa je letna stopnja inflacije marca narasla, in sicer je, kot je danes svojo prvo objavo s konca marca potrdil španski statistični urad, znašala 3,2 odstotka, potem ko je bil februarja pri 2,8 odstotka. Mesečna stopnja inflacije se je s februarskih 0,4 odstotka podvojila na 0,8 odstotka, poroča dpa.

Back to top button