V Halozah krepijo turistično ponudbo s pomočjo evropskih sredstev

Lokalna akcijska skupina (LAS) Haloze je danes v Vidmu pri Ptuju predstavila projekt krepitve ponudbe in produktov Visit Haloze, v sklopu katerega sodelujejo šest haloških občin in tamkajšnji turistični ponudniki, gostinci, kmetije in društva. Ob tem so predstavili program skorajšnjega začetka prireditve Jesen v Halozah – Martinovanje Haloze 2023.

Župan občine Videm pri Ptuju Brane Kolednik je uvodoma poudaril pomen povezovanja med občinami na območju Haloz pri skupnih aktivnostih za razvoja turizma, ki je sicer ena od prioritet strategije lokalnega razvoja LAS Haloze.

Pri skoraj 120.000 evrov vrednem evropsko financiranem projektu ob vodilnem partnerju – Podeželskem razvojnem jedru (PRJ) Halo – sodelujejo tudi občine Videm, Majšperk, Žetale, Cirkulane, Podlehnik in Zavrč ter Vinarska zadruga Haloze.

Po besedah direktorja PRJ Halo Jerneja Golca bo projekt, ki bo trajal do konca septembra naslednje leto, poskrbel za krepitev ponudbe v sklopu znamke Visit Haloze. Med drugim bodo pregledali stanje lokalne ponudbe in preverili interes za sodelovanje, nato pa bodo organizirali in izvedli različne dogodke za promocijo haloškega turizma in vinarstva.

Ob tem se bodo lotili izdelave turističnih produktov pod znamko Visit Haloze in načrtovanja skupnih manjših naložb za ponudbo pod omenjeno znamko, med drugim projektne dokumentacija za prodajni in distribucijsko-logistični center vinarske zadruge.

Posebnost projekta je, tako Golc, da v njem aktivno sodelujejo vsi trije sektorji, tako javni preko haloških občine, pa tudi ekonomski in zasebni, preko turističnih ponudnikov, gostincev, kmetov in različnih društev.

V Vidmu so danes predstavili tudi program dogajanja v sklopu prireditve Jesen v Halozah – Martinovanje Haloze 2023, na katerega vse oktobrske sobote in prvi dve v novembru vabijo turistični ponudniki, ki bodo na široko odprli vrata gostom in v ta namen organizirali brezplačni prevoz s Ptuja.

V soboto, 21. oktobra, popoldne bodo pospravili klopotec v Viničarskem muzeju na Gorci, teden dni pozneje bo tradicionalno martinovanje pri Vidovi kleti v Vidmu, največ dogodkov pa se bo zvrstilo v času martinovega konca tedna. Tradicionalna martinovanja bodo namreč potekala v soboto, ki tokrat prihaja prav na 11. novembra, pri Viničarskem muzeju na Gorci, na trgu Ptujske Gore in na dvorišču dvorca v Zavrču, v Parku dediščine Cirkulane pa bodo pospravljali klopotec.

Dan pozneje, torej v nedeljo, bo potekal še blagoslov mošta v cerkvi Sv. Ane pri Borlu ter martinovi prireditvi na Ptujski Gori in v Zgornjem Leskovcu.

Martinovanje v Halozah je povezano z živo dediščino, ki jo ohranjajo prebivalci skozi različne dogodke, kot je blagoslov mošta in vina, krst mošta in pospravljanje klopotca iz vinogradov, kar mora biti opravljeno do 24. ure na dan Sv. Martina, torej 11. novembra.

Back to top button