V GZS zadovoljni s poenotenjem politike glede Jeka 2

Poenotenje politike glede izgradnje drugega bloka nuklearke (Jek 2) je odgovorna odločitev, ki bo prispevala k ohranjanju konkurenčnosti slovenske industrije, je v odzivu na torkov politični vrh dejal predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Tibor Šimonka. Posebej pozdravlja napoved referenduma o Jeku 2 še letos.

Kot so danes sporočili iz GZS, so zadovoljni, da je politika potrdila, da je jedrska energija nepogrešljiva za prihodnjo zanesljivo energetsko oskrbo Slovenije.

“Gre za edini vir, ki lahko zagotovi dolgoročno nemoteno delovanje slovenske industrije. Posebej pozdravljam, da je predsednik vlade napovedal referendum še v tem letu. To je bila zahteva, ki jo je GZS postavila že na novembrskem vrhu slovenskega gospodarstva, poudaril jo je tudi strateški svet GZS za energetski prehod, bil pa je to tudi eden od zaključkov petkove javne razprave v organizaciji GZS in državnega sveta,” je dejal Šimonka.

Ob tem je izpostavil pomen energetske suverenosti in poudaril, da je kljub spodbujanju razvoja obnovljivih virov energije nujno upoštevati prednosti, ki jih ima Slovenija na področju hidroenergije in jedrske energije.

Poenotenje politike glede izgradnje Jeka 2 je ocenil kot odgovorno in državotvorno odločitev, ki da bo prispevala k ohranjanju konkurenčnosti slovenske industrije, zlasti energetsko intenzivne. “Ta je sicer že danes po kriterijih trajnostnega poslovanja v svetovnem vrhu. Če pa želi izpeljati zeleni prehod, kot ga narekuje tudi evropska politika, potrebuje konkurenčne pogoje poslovanja, kamor sodi tudi zanesljiva in cenovno vzdržna dobava električne energije,” je dejal Šimonka, ki pri tem vidi ključni pomen jedrske energije ob razvoju vseh razpoložljivih nizkoogljičnih virov energije.

Back to top button