Turška centralna banka brez sprememb ključne obrestne mere

Turška centralna banka je ključno obrestno mero danes pustila nespremenjeno pri 50 odstotkih. Ob tem niso izključili možnosti ponovnega zvišanja obrestne mere, saj se država še naprej sooča z naraščajočo inflacijo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Turška centralna banka je marca zvišala obrestno mero za pet odstotnih točk na 50 odstotkov, potem ko se je inflacija februarja zvišala na 67,1 odstotka.

Marca se je inflacija znova zvišala na 68,5 odstotka, je poročala AFP. Kljub temu se centralni bankirji tokrat niso odločili za zvišanje ključne obrestne mere, so pa napovedali, da bodo v primeru “znatnega in vztrajnega poslabšanja inflacijskih obetov” ponovno zaostrili denarno politiko.

Turška centralna banka je med lanskim junijem in letošnjim januarjem v boju z inflacijo in padanjem vrednosti turške lire ključno obrestno mero zvišala z 8,5 odstotka na 45 odstotkov. Januarja so v banki napovedali, da zviševanja ne bo več, vendar pa so že februarja dodali, da bodo, če bo potrebno, nadaljevali zaostrovanje denarne politike.

Zviševanje obresti v boju proti inflaciji je za Turčijo sicer nov ukrep. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je namreč dolgo časa v nasprotju s splošnim prepričanjem ekonomistov odločno zagovarjal nizke obrestne mere. Septembra lani je nato napovedal občutno spremembo gospodarske politike države, ko je javno dejal, da se bo država zniževanja inflacije lotila z zaostrovanjem monetarne politike.

Back to top button