Turistična ponudba Nove Gorice kmalu bogatejša za zeleni center

Mestna občina Nova Gorica je aprila lani od ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport pridobila 350.000 evrov za ureditev zelenega vstopnega centra v turistično varovano območje Lijak. Projekt je zdaj v fazi izdelave projektne dokumentacije, novost pa bo po navedbah občine pomembno obogatila lokalno turistično ponudbo.

Projekt, ki je v celoti ocenjen na 780.000 evrov, bo vključeval večnamenski in energetsko samooskrben objekt vstopnega centra. Kot je za STA povedal novogoriški podžupan Marko Tribušon, bodo obiskovalcem ponudili večji prostor za druženje, gostinski lokal, informacijsko točko, trgovino z lokalnimi pridelki in spominki, otroško igrišče, izposojevalnico koles ter ekološki otok, poseben prostor pa namenjajo tudi jadralnemu padalstvu.

Kot je pojasnil, park Lijak zaradi podnebnih in drugih značilnosti velja za eno najboljših vzletišč in pristajališč v evropskem prostoru, kar želijo dobro izkoristiti.

Vsa infrastruktura bo upoštevala načela zelene trajnostne gradnje, kar pomeni, da bodo uporabljeni trajnostni materiali s poudarkom na lokalnem lesu v vseh elementih. Poskrbeli bodo tudi za ozelenitev z avtohtonimi vrstami.

Gradbeno dovoljenje za objekt so že pridobili, izdelava projektov za izvedbo del pa je v zaključni fazi. Odprtje vstopne točke je predvideno v prvi polovici leta 2025. Objekt bo upravljal Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina.

Back to top button