Srbija podpisala dogovor s podjetjem Trumpovega zeta

Srbska vlada je podpisala pogodbo s podjetjem Jareda Kushnerja, zeta nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, o revitalizaciji nekdanjega sedeža jugoslovanskega ministrstva za obrambo v Beogradu, ki ga je leta 1999 bombardiral Nato. Kushner na tem območju načrtuje luksuzni hotel, zgraditi pa bo moral tudi muzej.

Srbski minister za gradbeništvo, promet in infrastrukturo Goran Vesić je ta teden podpisal pogodbo z ameriško družbo Affinity Global Development o revitalizaciji kompleksa nekdanjega sedeža jugoslovanskega ministrstva za obrambo v Beogradu.

Vesić je po poročanju srbske tiskovne agencije Beta poudaril, da srbska vlada zemljišča ni prodala, ampak ga je dala v najem za 99 let. Vlagatelj se je zavezal tudi, da bo na zemljišču zgradil spominski kompleks, posvečen vsem žrtvam Natovega bombardiranja leta 1999.

Kushner namerava na lokaciji zgraditi luksuzni hotel s poslovnimi prostori in več kot 1500 stanovanjskimi enotami. Spominski kompleks, ki ga bo financiral Affinity Global Development, bo v lasti države, ki bo odločala tudi o programu kompleksa.

Če podjetje projekta ne bo dokončalo v dogovorjenem roku, bo moralo zemljišče skupaj z vsem, kar bo zgradilo do tedaj, vrniti državi brez nadomestila. Rok za dokončanje projekta in vrednost pogodbe sicer nista znana.

Affinity Global Development je podružnica Kushnerjevega investicijskega sklada Affinity Partners s sedežem v Miamiju.

Kushnerjev sklad načrtuje tudi naložbe v Albaniji, kjer namerava v luksuzno letovišče spremeniti del največjega albanskega otoka Sazan. Naložbi v Albaniji in Srbiji naj bi bili po pisanju ameriških medijev vredni več kot milijardo dolarjev.

Back to top button