Smučišča o koncu blokade sezonskih kart še niso obveščena

Potem ko sta smučišči Mariborsko Pohorje in Rogla konec lanskega leta zaradi opozoril inšpekcijskega nadzora blokirali smučarske karte brez datuma, je portal 24ur.com danes poročal, da blokade po pojasnilih zdravstvenega inšpektorata niso več potrebne. Na omenjenih smučiščih o spremembah še niso obveščeni.

 

 

“Prebrali smo članek, naša pravna služba preverja te zadeve, več pa o tej temi še ne moremo povedati,” so za STA povedali na smučišču Rogla. Inšpektorji so nadzor izvedli 18. decembra, karte, ki so bile kupljene v predprodaji ali preko spletne trgovine, pa so na smučišču začasno blokirali dober teden dni pozneje.

Kot so takrat pojasnili na Rogli, so morali imetniki kart za njihovo ponovno aktivacijo predložiti potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT (prebolevnik, celjen, testiran) po veljavnem odloku in osebni dokument.

Sredi decembra so po inšpekcijskem nadzoru karte brez datuma zablokirali tudi na Mariborskem Pohorju in Arehu. O tem, da naj blokada vozovnic ne bi bila več potrebna, tudi na Pohorju niso seznanjeni. “V zadnjih dneh kakšnega uradnega obvestila zdravstvenega inšpektorata glede zablokiranja vozovnic nismo dobili,” so pojasnili za STA.

Kot je danes poročal portal 24ur.com, je za nadzor pristojnih več inšpektorjev z različnih inšpektoratov, njihovi zapisniki pa so se očitno razlikovali, saj blokad drugje kot na Rogli in Pohorju ni bilo. Po njihovih podatkih je inšpekcijski svet oz. zdravstveni inšpektorat infrastrukturno ministrstvo zaprosil za dodatno tolmačenje zapisanega odloka, ki se nanaša na upravljanje žičniških naprav.

“Upoštevajoč dejstvo, da upravljavci žičniških naprav dosledno preverjajo izpolnjevanje pogoja PCT ob vsakokratnem nakupu smučarskih vozovnic na blagajni smučišča, in da je na ta način preverjanje zagotovljeno tudi pri imetnikih terminskih smučarskih vozovnic oziroma v primeru predhodnega nakupa teh, po mnenju ministrstva zadostuje občasno preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT,” so za omenjen portal pojasnili na zdravstvenem inšpektoratu, pri čemer so se sklicevali na pojasnilo direktorata za kopenski promet na infrastrukturnem ministrstvu.

Ob tem so zagotovili, da zdaj inšpekcijski organi nadzor nad preverjanjem izpolnjevanja PCT pogoja izvajajo poenoteno.

Zdravstveni inšpektorat in infrastrukturno ministrstvo, ki je bilo predlagatelj odloka, se na vprašanja STA v povezani s tem še nista odzvala.

Z začasno blokado vseh terminskih vozovnic so na Mariborskem Pohorju sicer pričeli po 15. decembru lani, potem ko so imetnikom na dom poslali dopis, s katerim so jih seznanili z razlogi za omenjeno odločitev.

Kot so pojasnili, večjega nezadovoljstva zaradi zablokiranja vozovnic do predložitve potrdila o izpolnjevanju pogoja PCT doslej niso zaznali. Po njihovih navedbah so namreč smučarji v večini primerov to sprejeli z razumevanjem, saj nikomur ni v interesu, da bi na vseh žičniški napravah stalno preverjali izpolnjevanje pogoja PCT.

Slovenska smučišča so z obiskom ob koncu preteklega in začetku letošnjega leta sicer zadovoljna. Kot so sporočili z Mariborskega Pohorja in Areha, so od otvoritve letošnje zimske sezone, 10. decembra 2021, do danes našteli preko 61.000 obiskovalcev. “To je več kot v primerljivem času v preteklih sezonah. Poleg domačinov je bilo v času božično-novoletnih praznikov med obiskovalci tudi kar nekaj tujcev, predvsem iz Avstrije, z Madžarske, Hrvaške in Rusije,” so zapisali.

Source
STA
Back to top button