Slovenijo obiskali nemški vinarski inšpektorji

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je obiskalo 17 nemških vinarskih inšpektorjev. Slovenski kolegi so jih med drugim gostili na strokovnem posvetu o vinarskih vsebinah, obiskali pa so tudi enološki laboratorij Kmetijskega inštituta Slovenije.

Kot so danes sporočili z ministrstva, je bila cilj posveta, ki so ga organizirali z inšpektoratom za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, predstavitev organiziranosti vinogradništva in vinarstva v Sloveniji z namenom večje prepoznavnosti slovenskih vin s priznanim tradicionalnim poimenovanjem ter avtohtonih slovenskih sort na evropskem in globalnem trgu.

Ministrstvo je predstavilo glavne podatke o slovenskem vinogradništvu in vinarstvu ter institucionalno organiziranost, ki ureja ti dve dejavnosti. Predstavniki slovenskega inšpektorata so predstavili svojo organiziranost in delovanje ter postopke nadzora glede kakovosti vin, varnosti vin v prometu ter pridelavi in predelavi grozdja v vino s ciljem varovanja potrošnikov pred zavajajočimi in goljufivimi praksami. Posebno pozornost so namenili nadzoru označevanja in oglaševanja vina v zvezi z zaščitenimi geografskimi označbami in tradicionalnimi izrazi.

V razpravi so med drugim izmenjali izkušnje glede nadzora vina, zlasti v zvezi s kontrolo zaščitenih geografskih označb ter nadzorom prometa vina na domačem in mednarodnem trgu. “Obisk nemških inšpektorjev je izjemno pomemben tudi zaradi izmenjave dobrih praks pri izvajanju nove evropske vinarske zakonodaje, nadzoru nad uvozom in distribucijo vina ter krepitve dvostranskega sodelovanja med Slovenijo in Nemčijo,” so poudarili na ministrstvu.

Obisk se po njihovih besedah ujema tudi z delovnim načrtom dvostranskega sodelovanja med državama za programsko obdobje 2022-2024, ki ga je ministrstvo sprejelo na področju kmetijstva in prehrane.

Nemški inšpektorji so obiskali tudi enološki laboratorij Kmetijskega inštituta Slovenije, kjer so se seznanili s kontrolnimi postopki, vključno s senzoričnimi in organoleptičnimi analizami vin. Ti postopki so ključni za preverjanje kakovostnih parametrov, skladnosti s pridobljenimi listinami in primernosti vin za promet, so dodali na ministrstvu.

Back to top button