Slovenija leta 2020 s pomočjo Češke dosegla cilj pri rabi energije iz obnovljivih virov

Delež energije iz obnovljivih virov v bruto končni rabi energije v Sloveniji je leta 2020 dosegel ciljno vrednost 25 odstotkov, h kateri se je zavezala na evropski ravni. A cilj je bil po pojasnilih statističnega urada dosežen šele s pomočjo statističnega prenosa obnovljive energije iz Češke.

 

 

Doseženi delež rabe energije iz obnovljivih virov energije leta 2020 je v Sloveniji znašal 24,1 odstotka. Da bi zastavljeni 25-odstotni cilj dosegla, je morala Slovenija manjkajoči delež energije iz obnovljivih virov zagotoviti s pomočjo mehanizma statističnega prenosa obnovljive energije iz druge članice EU. Tako je bila na podlagi sporazuma s Češko izveden statistični prenos 465 gigavatnih ur energije iz obnovljivih virov, so pojasnili statistiki.

Z upoštevanjem statističnega prenosa obnovljive energije je tako delež energije iz obnovljivih virov v bruto končni porabi energije v Sloveniji v letu 2020 znašal 25 odstotkov.

V sektorju ogrevanja in hlajenja je ta delež znašal 32,1 odstotka, v sektorju električne energije 35,1 odstotka, v sektorju transporta pa 10,9 odstotka, s čimer je bil dosežen tudi 10-odstotni sektorski cilj za transport.

Slovenijo k doseganju 25-odstotnega deleža energije iz obnovljivih virov zavezuje direktiva EU o spodbujanju uporabe energije iz obnovljivih virov, ki je del evropske podnebno-energetske zakonodaje, so še zapisali na statističnem uradu.

Source
STA
Back to top button