Slovenija in Luksemburg krepita sodelovanje na področju vesoljskih tehnologij

Premierja Slovenije in Luksemburga Robert Golob in Xavier Bettel sta danes na slovensko-luksemburškem poslovnem forumu podpisala memorandum, s katerim želita državi okrepiti sodelovanje na področju vesoljskih tehnologij. Na forumu so poleg podjetij iz vesoljskega sektorja sodelovala tudi podjetja iz turistične in lesarske industrije.

Cilj memoranduma o sodelovanju na področju vesoljskih dejavnosti v miroljubne namene je po navedbah slovenskega ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport okrepiti sodelovanje na področju vesoljskih tehnologij, tako na podjetniški kot tudi na institucionalni ravni.

“Memorandum predstavlja odlično podlago za vzpostavitev sodelovanja med Slovenijo in Luksemburgom, sploh na področjih vesoljske znanosti, raziskav, tehnologij, inovacij, aplikacij, industrijskega sodelovanja, pa tudi izobraževanja. Obeta sem nam tudi sodelovanje na drugih področjih, ki so zanimiva za obe strani, kot so tudi komunikacije, varnost in opazovanje Zemlje,” je ob tem povedala vodja Slovenske vesoljske pisarne Tanja Permozer.

Pojasnila je, da bodo v prvi fazi identificirali področja skupnega sodelovanja, nato pa začeli izmenjavati informacije in oblikovati skupne ideje. Slovenska podjetja, ki so aktivna v vesoljskem sektorju, so sicer po njenih besedah izjemna, a brez mednarodnega sodelovanja se ta sektor enostavno ne more hitro razvijati.

Pred podpisom memoranduma so predstavniki slovenskih podjetij in raziskovalnih institucij, ki delujejo na področju vesoljskih tehnologij, sodelovali na slovensko-luksemburškem poslovnem forumu.

Tega se je udeležila tudi delegacija lesarskih in pohištvenih podjetij, saj je Luksemburg za slovenska lesarska podjetja tudi idealno izhodišče za širitev poslovanja na širšo regijo Beneluksa, Nemčije in Francije, so navedli na gospodarskem ministrstvu.

V gospodarski delegaciji, ki je spremljala uradni obisk premierja Goloba pri luksemburškem kolegu Bettelu, so bili tudi predstavniki slovenskega turizma. Slovenske turistične destinacije in združenja so navezovali stike in predstavljali Slovenijo na konkretnih poslovnih sestankih z luksemburškimi organizatorji potovanj in turističnimi agencijami.

Od četrtka naprej bosta namreč Luksemburg in Slovenija povezana z neposredno letalsko linijo. Letala prevoznika Luxair bodo v obe smeri letela ob četrtkih in nedeljah.

Back to top button